Актуално от кризисния щаб в Бургас

Срезово проучване по Елайза метода ще бъде направено в Бургас по прицелни групи

В Бургас ще бъде направено срезово проучване по решение на Общинския щаб. Поръчани са  500 теста за него и то ще се осъществи по Елайза метода. Разходите за тестовете ще бъдат покрити от средствата от дарителската сметка на Община Бургас за борба с коронавируса. Алгоритъмът за изследването, определянето на прицелните групи по пол, възраст, местоживеене и степен на риск,  са възложени на доц. Цветан Велинов. Тестовете ще пристигнат до края на тази седмица.

Нови 5 пациенти на софийска болница, които са били изписани през последните 14 дни и са се завърнали в Бургас, са били контактни на заразени пациенти там. Днес имената им са подадени на Общинския кризисен щаб.

Екипи на РЗИ вече са им взели проби по домовете за PCR изследване. Прави се и списък на контактните им лица и всички те също ще бъдат изследвани.

Общинският кризисен щаб се обръща отново с апел към всички лични лекари, които имат информация за свои пациенти, лекувани в софийски болници с установена вътрешноболнична инфекция, да подават информация за завръщането им в Бургас. По този начин ще могат да се изследват веднага както тези пациенти, така и всичките им контактни лица в Бургас.

Само за последният месец 11 са случаите в Бургас на изписани от столични лечебни заведения пациенти, при които е потвърдена заразата при тях и техни близки. 6 пациенти са изписани днес от Инфекциозно отделение на УМБАЛ след като са дали отрицателни проби. 47 са регистрираните случаи в Бургаска област от началото на епидемията. 23 са излекувани, 1 починал.

3281 теста са направени в Бургас за 6 седмици, като болшинството от тях за поръчани и заплатени от Общината.  Изследвани са 1746 лица, като 29 от тях са с положителни проби.

Днес е извършено пробонабиране на 26 социални работници. Утре предстоят да бъдат изследвани служители на детска млечна кухня, а в четвъртък и петък – извадка от лични лекари. 50- те проби на шофьорите и кондукторите на „Бургасбус“ са отрицателни. 

316 са хората под карантина в Бургаска област, от които 282 са в Бургас.

Към днешна дата  186 са потребителите на социалната услуга „ Топъл обяд за хората в нужда“ в общината.

 Храната, която е предвидена в програмите „Ученически плод“ и „Ученическо мляко “, и за която родителите  са заявили, че се отказват да получат, ще се доставя на децата от социалните домове.

Общинският щаб разполага с достатъчно наличности от защитни облекла и висок клас маски, за да отговори на необходимостта на бургаските лечебни заведения.

6 двойки доброволци от днес са разпределени за да следят за спазване на правилата за посещаването на парковете и да сигнализират МВР при установяване на нарушения. Две патрулни двойки на полицията дежурят в Морската градина. През следващите дни ще бъдат разпределени още 48 доброволци и в останалите паркови зони.

Общинският кризисен щаб реши, че ще се затварят паркове, ако се наблюдава масово неспазване на разпоредбите. Кметът на Бургас разпореди, екипите които отговарят за видеонаблюдението приоритетно да наблюдават парковите зони и да насочват патрулните коли към местата с нарушения.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!