MasterChef вечеря в ресторант Салини

MasterChef вечеря в ресторант Салини

За 4-степенното меню ще се погрижат Николай Попов и Станислав Райчев

Италия и България се срещат в Бургас на 5 декември в Средиземноморски ресторант Салини. Кулинарните традиции на двете държави ще бъдат представени по модерен начин в 4-степенно меню. Неговите автори са MasterChef звездите – Николай Попов и Станислав Райчев. И двамата са бургазлии и отдавна искат да представят заедно точно такава вкусна концепция в родния си град. те ще посрещнат гостите си с изненада – специален amuse-bouche комплимент. Ето повече и за двамата кулинарни магьосници:

Когато е на 7 години, Николай Попов се мести с майка си в Италия. Тя работи много, а той се научава бързо да се грижи за себе си – включително и да готви. На 16 г. започва работа като мияч на чинии в ресторант. Този му досег до истинската задкулисна магия в професионалната кухня затвърждава усещането му, че именно готвенето е неговото „нещо“. Започва последователно и целенасочено да се развива в кулинарията. Работи в редица ресторанти из цяла Италия на различни позиции. Споделя, че най-много време е бил в Рим. У нас го връща участието му в MasterChef 2018. Този период му носи нов ценен ноу-хау, титлата „Царят на пастата“, както и широка разпознаваемост като силен кулинарен талант и на родна почва. Днес е част от екипа на един от най-добрите ресторанти у нас – „Космос“ (носител на отличие „Ресторант на годината“ 2017 за модерна българска кухня), където преоткрива българската кухня.

„В последните години кулинарията се развива все повече. Хората имат афинитет към нови и различни неща. Българската кухня определено има какво да покаже на света. Точно към това се стремим в „Космос“. Възраждаме български изгубени рецепти и продукти – като брънза и крокмач. Преработваме ги и ги представяме с модерни презентации. Такова елегантно гурме меню ще представим и на вечерята в Средиземноморски ресторант Салини в Бургас. В самото начало на вечерта ще представим пред гостите си концепцията и ще обясним защо сме се спрели точно на нея“ – разказва Николай Попов.

„Върнах се в България, защото страната ни има голям потенциал за кулинарно развитие. Трябват млади хора, живели навън, които да привнесат опита си тук, да донесат вкус, модерност“ – споделя той.“ След всички години намирам родния си Бургас с облик на истински европейски град – чист, подреден, с грижливо поддържан облик и ред. За мен е удоволствие да представя подобна вечеря именно в Средиземноморски ресторант Салини в Гранд Хотел и СПА Приморец. Това е отличен ресторант, част от най-добрия хотел на южното Черноморие“ – завършва разказа си Николай Попов. За вечерята в Бургас той ще пристигне от Италия, където отново събира кулинарни идеи и трупа опит, който да привнесе у нас, не само в столичния „Космос“, но и в Средиземноморски ресторант Салини.

Станислав Райчеве е отраснал с баща си и типична „мъжка“ кухня, включваща специалитети като яйца и макарони. Започва да готви сам отрано. Заниманията му във фитнеса водят до по-широко разгръщане на кулинарния фронт, тъй като изискват съответно допълване с качествено хранене, съобразено с определени правила. Докато учи за пожарникар в Академията в София среща бъдещата си съпруга, която също следва там. Решава, че начинът да я впечатли е включително чрез кулинарни шедьоври. Започва да експериментира в кухнята с акцент върху здравословното хранене. За да се „дообразова“ кулинарно си помага с клипчета, телевизионни тематични формати, книги. Допълнително стремежът на семейство Райчеви към домашно приготвена качествена храна се задълбочава с раждането на сина им. Интересите и заниманията на Станислав в кухнята водят до логично записване за престижния формат MasterChef и спечелването му.

„Не бях влизал в професионална кухня преди предаването. В него намерих не само много знания и умения, но и големи приятели. Заедно с Ники Попов и Махмуд – третия бургазлия във формата, си пътувахме заедно, бяхме стая до стая и изградихме здраво приятелство“ – разказва Станислав Райчев за бургаската група в MasterChef.

„След предаването имах предложения за работа в различни ресторанти, но реших, че в момента това не ми е на дневен ред. Считам, че за мен е по-добре първо да правя дегустационни вечери. Ако си отвориш ресторант ставаш невидим за голяма част от хората. С подобен тип вечери обаче, мога да посещавам различни градове и съответно да се срещам с повече хора. За мен е много важна тази връзка – да се срещна с госта, да поговорим, да видя какво му харесва и какво не. След това вече ме очаква професионалната кухня“ – споделя MasterChef 2018.

“Предстои ми и обучението в Академия „Льо Кордон Бльо“, което е част от наградата ми като победител във формата. То ще започне през март 2019. Курсът ще е три месеца. Благодарен съм, че имам възможността да вляза в тази академия и да уча с хора, които са с огромен опит, да не говорим за преподавателите, които са светила в кулинарията.“ – разказва Станислав Райчев. „Към момента съвместявам двете си поприща – кулинарията с работата като пожарникар. За мен пожарната не е просто работа, тя си е истинска страст и с огромно желание ходя на работа. Същото е усещането ми и към кулинарията. Разбира се, най-големият ми приоритет е семейството, на което считам, че успявам да отделям достатъчно време“ – споделя пожарникарят – готвач.

„С Ники Попов ни свързват редица общи страсти. Това са татуировките – и двамата имаме доста и ги допълваме. Освен това обичаме спорта. Той е запален байкър, а аз тренирам футбол, волейбол, тенис и фитнес“ – разказва той. „Вечерята на 5 декември в Средиземноморски ресторант Салини ще е първата ни изява като тандем в родния ни град. Отдавна искахме да осъществим подобна вечер, но за съжаление местата, на които се предлага изискана гурме фюжън кухня в Бургас са ограничени. Радваме се, че имаме възможността да посрещнем бургазлии точно в „Салини“. Ще представим ястия, които са традиционно български и традиционно италиански, пречупени през нашата призма. Това ще бъде своеобразен мач между Италия и България – традициите на всяка от държавите в малко по-фюжън вариант в наш прочит. Ресторантът и обстановката предразполагат към нещо много красиво, което да предложим на гостите и те да му се насладят максимално. Ще се постараем да им хареса и да останат доволни.“

Заповядайте на кулинарния двубой Италия : България на 5 декември (сряда) от 19:30 часа в Средиземноморски ресторант Салини в Гранд Хотел и СПА Приморец. Срещата ще е под вещото ръководство на MasterChef виртуозите Николай Попов и Станислав Райчев.

Цена на куверт: 63.00 лева на човек.

За повече информация и резервации: +359 877 850 001| concierge@hotelprimoretz.bg

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/masterchef-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%8F-%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8.html">
Pinterest
RSS