10 блока са с одобрено финансиране за саниране

Още 9 подписаха договори с Общината

Първите 10 сдружения на собственици, които подписаха договори с Община Бургас за саниране на своите блокове, вече са одобрени за финансиране от Българската банка за развитие. Така блоковете с номера 7, 20, 32, 57 в „Изгрев“, 101 и 416 в „Меден рудник“, 70 в „Славейков“, 3 във „Възраждане“, 27 и 40 в „Зорница“ продължават към следващия етап от Програмата за енергийна ефективност, която осигурява безплатно обновяване на сградите.

Междувременно зам.-кметът Красимир Стойчев, упълномощен от кмета Димитър Николов, подписа нови 9 договора със сдружения на собственици за санирането на още 9 жилищни блока. Това са блок номер 2 в „Лазур“, 19 в „Славейков“, 26, 34 и 42 в „Зорница“, 105 и 114 в „Меден рудник“, 73 в „Изгрев“ и 17 в „Славейков“. Техните документи също ще бъдат изпратени за одобрение от Българската банка за развитие.
В общинската комисия, която работи по Програмата за енергийна ефективност, са постъпили заявления за обновяването на други 10 блока в Бургас. Документите ще бъдат разгледани, след което ще се пристъпи към подписването на договори.

„Кандидатите по програмата се увеличават, но е нужна по-голяма активност от страна на бургазлии. Средствата по програмата са фиксирани и за тях се конкурираме с останалите градове от страната. С предимство ще се ползват тези, които по-рано са сключили своите договори. Затова е важно да се действа по-бързо, за да не сме на опашката. Тази програма е добра възможност с общи усилия да направим Бургас по-красив“, каза кметът Димитър Николов.