11 години затвор за граничния полицай,прегазил бебе в с. Крушевец

На 11 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип бе осъден  граничния полицай Костадин Стоянов, който прегази 11 месечната Красимира в бургаското село Крушевец. Присъдата бе прочетена на днешното заседание на Бургаския окръжен съд. Съдът постанови още на Стоянов да бъде отнето за 13 години правото на управление на МПС, както и да плати разходите по делото.

Костадин Стоянов заяви, че съжалява за случилото се, но ще обжалва присъдата.

В съдебното заседание днес бе изслушана и приета нова тройна автотехническа експертиза за механизма на транспортното произшествие. Според вещите лица управляваният от Стоянов автомобил „Рено Канго“ е бил в изправност и се е движел със скорост 59 км в час, която е над разрешената за движение в населено място, но под критичната за безпроблемно преминаване през завоя, а причините за възникване на произшествието са субективни.

Данните от експертизата станаха основание държавното обвинение в лицето на прокурор Димо Маджаров да поиска изменение в обвинението, тъй като в първата техническа експертиза бе посочена скорост на автомобила от 49 км/ч или под разрешения от закона минимум от 50 км/ч за движение в населено място.Към обвинението бе добавено и превишаване на скоростта в населено място. Съдът прие изменението на обвинението.

Прокурор Димо Маджаров поиска присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие и лишаване от право на управление на МПС за период от 12 години.Адвокатът на родителите на 11-месечното бебе Красимир Кънев и майката Нонка настоя за максималната присъда от 15 години.

Стоянов е обвинен в това, че в пияно състояние и след употреба на канабис, със скорост над разрешената за движение в населено място, е нарушил правилата за движение по пътищата и напуснал своята лента като е допуснал ПТП на пешеходна зона, тротоар, при което е причинил смъртта на детето на място.

Защитникът на обвиняемия Благой Потеров оспорва резултатите от експертизите, с които се установява наличие на алкохол и наркотични вещества в кръвта на подсъдимия. Твърди се, че те били компрометирани при вземането и съхранението на кръвта. При изследването за алкохол не е бил взет предвид забавеният метаболизъм на подзащитния му, и данните били неправилно изчислени. Според него не е доказано, че Стоянов е управлявал автомобила под въздействие на алкохол и канабис и следва да бъде оправдан по обвиненията за тези нарушения на Закона за движение по пътищата. Защитникът оспорва, че той е бил длъжен да възприеме детската количка като сигнал за повишено внимание на пътя. Той претендира, че не е доказана причинна връзка между скоростта, с която се е движело „Реното“, и причинения резултат. Не можело и се да приеме също, Стоянов да носи по-тежка отговорност, тъй като е работел в правоохранителните органи. Защитата поиска минимално наказание, чието изтърпяване да бъде отложено.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас в 15-дневен срок.