Приморско отбелязва 137 години от Освобождението на България

И тази година Община Приморско ще отбележи Освобождението на България с богата програма. В честването на Националния празник са включени полагане на венци, викторини, рецитали, спортни изяви и концертна програма на местни самодейци.

Учениците на СОУ „Н. Вапцаров” ще отбележат 137 години от Освобождението на България с полагане на венци, викторина, изложба и спортни състезания. Всичко това ще се случи на 27.02/петък/. От 10.30 часа в училището ще бъде открита тематична изложба, която ще изобразява бойните дейности по време на Освободителната война и подписването на Санстефанския мирен договор. От 11.00 ч. възпитаниците на училището, заедно с ръководството на Общината ще поднесат цветя на паметната плоча на легендарния революционер Георги Кондолов в Морската градина на Приморско. В програмата е включена и викторина на тема „Шипченска епопея”. Спортни състезания по тенис на маса и футбол ще допълнят празничната програма от 13.00 ч.

От 9 часа на 3 март в църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Приморско ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на героите, дали живота си за свободата на България. Националните трибагреници също ще бъдат издигнати в чест на празника.
Честването ще продължи с концертна програма от 17.30 часа пред сградата на Общината, където местни самодейци ще представят своето творчество. Участие в концерта ще вземат вокален секстет „Приморско”, мъжка фолклорна група, танцов състав „Приморско” и деца от студио за народни песни към формация „Странджа”.

Съставните села на общината също ще се включат в програмата на националния празник. Честването във Веселие ще започне от 9 часа на площада на селото, където деца ще положат венец и ще рецитират стихове. Местните самодейци са подготвили и концерт. От 10 часа венци ще бъдат положени в Ясна поляна и Писменово, а от 11ч. – в Ново Паничарево.

Китен също ще почете празника с полагане на венци, а от 18 часа в читалището ще започне празничен концерт.