Модернизират над 140 професионални гимназии по ОП „Региони в растеж“

Материалната база на над 140 професионални гимназии в цялата страна ще бъде модернизирана със средства по ОП „Региони в растеж“. Проектите  за ремонт и обновяване на образователна инфраструктура по ОПРР 2014-2020 за област Бургас са на стойност 16 594 380 лв. Това стана ясно по време на Граждански диалог на тема образование, който се проведе в Бургас. Над 250 представители на висши учебни заведения, училища, детски градини и други институции взеха участие във форума в експозиционен център „Флора“. Той бе част от Платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“. На срещата присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, народният представител Ася Пеева, член на Комисията по образование и наука в 44-тото Народно събрание, депутатите от ГЕРБ-Бургас, евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов. Събитието уважи кметът на община Бургас Димитър Николов, началникът на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева, зам.областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов, кметове и общински съветници.

„Днес чертаем посоките на работа. Изправени сме и пред предизвикателството за дигитализация на съвременното общество, което започва още от училищата. Благодарение на кмета Николов, на неговия екип и на учителския капацитет, Бургас може да се гордее, че е първенец по отношение на иновативните училища в страната“, коментира Ася Пеева, която бе и модератор на събитието.

Кметът Димитър Николов подчерта, че през последните години община Бургас се опитва трайно да поставя в центъра на своите програми образованието. „За следващия програмен период трябва да се отделят много повече средства в сектор образование. Ако България иска да бъде конкурентна и да задържа младите, да бъде държава с перспектива – то шансът ни е да инвестираме в образование”, заяви той.

Народният представител Ивелина Василева сподели, че в Бургас е първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. „Най-малкият математик със златен медал от международна олимпиада е бургазлия. Градът получи и преди броени дни приза „Град на знанието“. През 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. Наскоро проведох и ползотворна среща с министър Вълчев посока на идеята ми за по-широко навлизане на екологичното обучение и възпитание на децата от най-ранна възраст. В Бургас са въведени добри практики в тази посока“, заяви Василева.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов коментира, че с помощта на Европейската солидарност България се променя с видими резултати в различните сфери. „Образованието претърпя голяма промяна не само на думи, а и на дела. Посещавам непрекъснато училища с всички необходими условия за качествено образование. Важно е да се мисли в перспектива, защото резултатите в този сектор се виждат след време“, заяви Адемов.

Министър Вълчев обобщи, че учителите са най-важният фактор, като предвиденото двойно увеличение на възнагражденията им в края на мандата на правителството, спрямо нивата от началото му, са доказателство за това. „Бургас е пример за цялата страна по отношение на иновативни и ефективни политики в сферата на образованието. В бъдеще учениците ще трябва да бъдат не само дигитални ползватели, но и да умеят да създават и да работят с машини с изкуствен интелект. Тази година ще финансираме закупуване на права за електронни дневници от всички училища. Изискването ни ще е да са с модул за сигнализация на родителите при отсъствия на детето“, каза просветният министър.

В рамките на дискусията присъстващите изразиха задоволство от провежданите политики на МОН, видими и в област Бургас. Поставен бе въпросът за предстоящата акредитация на Факултета по медицина към университет „Проф.д-р Асен Златаров“, използването на облачни системи, програми за обмен на иновации и др, водещата роля на детските градини и др.