Димитър Бойчев: Все по-често темата за предизвикателствата пред енергийната и градска киберсигурност ще е на дневен ред

Димитър Бойчев: Все по-често темата за предизвикателствата пред енергийната и градска киберсигурност ще е на дневен ред

Предизвикателствата на цифров преход пред българската енергетика и градовете в страната, възможностите за киберустойчивост и развитието на „умни градове“. Това бяха част от темите, които бяха обсъдени по време на конференцията „Енергийна и Градска Киберсигурност, България 2019”, която се проведе днес във Военна академия в София. Събитието бе част от Европейския месец на Киберсигурността в България и бе организирано от Платформата за образование и иновации в енергийната киберсигурност. Дискусията бе официално открита от енергийния министър Теменужка Петкова зам.-председателя на парламентарната Комисия по енергетика Димитър Бойчев в 44-ото Народно събрание и в присъствието на кандидата за кмет от ГЕРБ на столицата Йорданка Фандъкова.

„За в бъдеще темата ще бъде сред най-важните обществени дискусии, свидетели сме на опитите за намеса в нашата киберсигурност. Това е глобален въпрос и за нас е чест, че подобен форум се проведе в София. Ние като Комисия по енергетика винаги сме отворени да участваме в подобни дебати, готови да използваме експертизата на специалистите в сектора и да сътрудничим с тях. Отворени сме, ако има нужда да водим дебати за промяна на законодателството“, коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев по време на официалното откриване.

По думите му форумът е преминал на много високо ниво, тъй като в него взеха участие български и чуждестранни специалисти по въпросите на киберсигурността, представители на  институции, ЕК,ЕП, на бизнеса и гражданския сектор. Сред фокусите бе програмата „Цифрова Европа“, която ще стартира през 2021 г. Тя предвижда огромен финансов ресурс, предназначен за развитието на киберсигурността. Общо средствата по проекта са 9 млрд. евро, като 2 млрд. евро са предвидени да се вложат в частност в киберсигурността.

Българският еврокомисар Мария Габриел изрази подкрепата си за провеждане на събитието чрез специално видеообръщение от Брюксел и коментира, че умението за защита срещу кибератаките до голяма степен ще провери до колко обществото се доверява на новото поколение цифрово управление на услуги.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/en/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF.html">
Pinterest
RSS