Стихове на Яворов звучаха на четири езика в Бургас

Стихове на Яворов звучаха на четири езика в Бургас

Двуезичното издание „Яворов и морето”, съдържащо стихове на български и френски език бе представено в Бургас пред многобройни почитатели на поезията. След премиерата в Поморие, книгата имаше и своята бургаска премиера. За да се превърне вечерта в истински поетичен празник допринесоха водещата Керана Ангелова и гостите проф. Николай Даскалов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, доц. Д-р Ярмила Даскалова, поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев. Музикалният фон на събитието осигури Ирина Флорин.

Особен акцент на поетичната вечер в КЦ „Морско казино“ бе участието на заместник-кмета на Община Бургас д-р Лорис Мануелян. Той разказа как е създадено стихотворението „Арменци” и го изрецитира с особена емоция на български език. Благодарение на Маргарита Петкова стихотворението прозвуча и на френски.

Проф. Николай Даскалов и Ярмила Даскалова – автор на предговора на книгата  допълниха колорита на вечерта със споделени съкровения за Яворов и преводача на книгата Атанас Ванчев дьо Траси и изпълнения на Яворови стихове на чешки и английски език.

Стихосбирката „Яворов и морето“ е издадена по случай 120 години от пристигането на Пейо К. Яворов в град Анхиало (1899) по проект на журналиста Стоян Тончев от Поморие с подкрепата на д-р Васил Костадинов.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/51708.html">
Pinterest
RSS