Тема за размисъл: Що е благотворителност и има ли почва у нас

Тема за размисъл: Що е благотворителност и има ли почва у нас

380 лева се събраха за лечението на малката Криси на концерта на Кичка Бодурова в Бургас

Едва ли някой се изненадва, когато срещне в печата или чуе пореден зов за помощ, най-често отнасящ се до лечение на болно дете в чужбина. Организират се кампании за набиране на средства с sms-и, в банкови сметки, с благотворителни инициативи… но нуждаещите се не свършват. Само в Бургас  от началото на годината изобилстваха благотворителни концерти, базари, изложби … За Давид, за Светко, за Надежда, за Мария… Добри хора отделяха, кой колкото може… И се молеха чудото да стане и нуждаещите се да бъдат върнати към живота. Малката Криси, заболяла от церебрална парализа, но мечтаеща да язди пони, получи своя шанс и след упорита борба с болестта вече се движи с проходилка. Краят на мъките за родителите и за 5-годишното момиченце обаче не идва – за да заживее нормален живот, Криси се нуждае от рехабилитация. Процедурите са в 10 курса, за които са нужни над 50 хил. лева. Внушителна сума, която няма как да бъде събрано от измъчените родители – те са продали и дали за лечението на Криси  всичко, каквото са имали. Държавата, както и в останалите случаи, не съществува. Здравната система не предлага варианти за подобни случаи. Остава хорската доброта и отзивчивост.

Концертът на Кичка Бодурова в Бургас също даде възможност да се направят дарения, с благородното  съдействие  на организаторите от Арт Мелпомена.  В предоставената за това кутия от бургазлии по време на събитието бяха събрани 380 лева. Малка сума, на фона на необходимите за лечението на Криси средства. Но – колкото могли хората, толкова дали. По същото време пред летния театър млада жена търси помощ – сама, без доброволци – организатори на благотворителни кампании. 

Кого да виним? Тези, които имат за джобни на ден поне една средна българска заплата, не се развличат с концерти тук, те отдъхват по други морета, че и океани, а ако поискат – доставят си певици за частните партита.

Опитвайки се да приглуша чувството си за вина, че не съм в състояние да помогна с повече от дребни пари, както и омерзението си от безразличието на управляващите и нежеланието им да намерят решение на подобни случаи, се замислих за самата помощ.

Хората дават пари, колкото имат… колкото могат да отделят, от колкото могат да се лишат… Кичка Бодурова можа да се лиши само от едно SD. Дискът –  дар за Криси. Да си го слуша, докато пристъпва с проходилката, може би…  Е, призова от сцената хората да не подминават кутията за дарения… И толкова. Не искам да й се бъркам в сметките, но мисля, че нямаше да обеднее, ако се беше лишила  от някой лев от хонорара си.

Тази вечер същата кутия ще бъде в Летния театър и на концерта „ Нека да е лято”. Смея да се надявам, че „благотворителност” няма да е втръснала дума на участниците в концерта, които, съдейки по популярността им, ще съберат многобройна публика. А самата публиката няма да подмине масичката с кутията, извръщайки очи. И ще пусне поне левче, приготвено за сладолед – я за Криси, я за Камелия…

Посочвам за всеки случай и дарителската сметка на Криси:

 BG98RZBB91551008386252

РАЙФАЙЗЕН БАНК

КРИСТИН КРАСИМИРОВА БОНЧЕВА

Боже, макар да си високо, пази човешкото у хората! За да могат да си помагат… Че които имат властта, са далеко и недостижими!

Слънчевата Криси на 5 години от Бургас страда от детска церебрална парализа и все още не може да ходи. Криси и майка ѝ са минали всички възможни лекари в България, ходили са и в Германия, но до сега никой не е дал гаранция за нейното възстановяване. Съвсем скоро семейството е било в Турция за изработка на шини, които да държат крачетата изправени (закупени със събрани собствени пари, поради отказана помощ от фонда). Там на Криси са и направени и две рехабилитации плюс поставяне на ботокс в крачетата. Лекарите дават надежда, че Криси ще се оправи и ще води нормален начин на живот, но се иска редовна рехабилитация при тях. Това вдъхва надежда на майката на Криси – Лазаринка, но средствата на семейството са привършили.  Необходими са 10 рехабилитационни курса. Първият е минал, за останалите 9 са нужни общо 50 000 лева. Семейството се надява  да събира парите постепенно –  за всеки отделен курс. И Криси да стъпи на крачетата си и да се радва на нормално детство. Тук, в България!

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/40794.html">
Pinterest
RSS