Ученик от Китен вече ще е навреме в клас

Младеж от Китен цяла зима не може да посещава учебните часове в бургаска гимназия на време, поради зимното разписание на автобусните линии. Първата възможност за придвижване от Китен за Бургас в този период на годината е 6:50 часа, а началото на учебния ден е в 7:30 часа. Така на практика въпреки силното желание да бъде навреме в клас, ученикът от Китен е принуден да пропуска всеки ден първите часове.

Запознати добре със ситуацията учителите на момчето правят компромис и не пишат закъснения, но самото то не приема липсата на транспорт за основателен повод да пропуска уроци и занимания, които счита важни за бъдещото му развитие.

Воден от желанието детето му да бъде навреме в клас и да не изпуска дори част от учебния материал бащата подава сигнал до Областната управа, след което последва и среща. Впечатлен от желанието на младежа да бъде стриктен в спазването на училищните си ангажименти, областният управител Вълчо Чолаков разпорежда бърза проверка на транспортните схеми на общините Бургас, Царево и Приморско, с цел да се намери вариант за решаване на проблема. Оказва се че има автобус с утвърден час на тръгване от град Царево 6:00 часа, но през зимния сезон той не пътува поради липса на пътници, а оттам и нерентабилност на линията. В добра координация с трите общини Чолаков е получил уверението на длъжностни лица, отговарящи за превоза на пътници, че от м. февруари маршрутът ще се изпълнява по разписание, което ще обезпечи транспорта на учениците в населените места извън Бургас, с оглед навременното им пристигане за началото на учебния ден от първа смяна.