Такситата в Бургас през лятото хем са кът, хем мамят

Алтернатива на вътрешноградския транспорт на практика няма

Служители на сектор “Икономическа полиция” при ОД МВР –  Бургас, съвместно със служители на сектор “Пътна полиция” при ОД МВР – Бургас и Областен отдел “Автомобилна администрация”- .Бургас са извършили проверки на МПС с оглед установяване на нарушения и престъпления от водачи, извършващи таксиметров превоз на пътници на територията на Община – Бургас.

На 10.08.2017 год., за времето от 10, 00 ч. до 14, 00 часа са проверени 11 таксита, като при два от автомобилите са установени  монтирани устройства и приспособления – тип «помпичка», които дават възможност за записване и отчитане на неверни данни, т.е манипулиране на електронните таксиметровите апарати с фискална памет, с което се ощетяват клиентите. При проверката на други 4 таксиметрови автомобила е установено, че водачите им извършват превози на пътници с електронни таксиметрови апарати с фискална памет, които са с нарушена контролна пломба. Освен санкционирането с актове, на  двама водачи на таксиметрови автомобили са отнети шофьорските книжки.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Освен, че тихомълком тарифите за пътнически таксиметров превоз са завишени, факт е и че много трудно в Бургас може да се поръча такси. Понякога се получават откази от 4-5 таксиметрови компании наведнъж. Като причина се сочи пренасочването на повече от автомобилите към големите курорти и летището, което води до снижаване броя на такситата в града. Да, ама не. Средно на един светофар, който дава 16 секунди зелена светлина за колите /справка Билкова аптека/ преминават минимум три таксита. Стоянките са пусти, но не е вярно, че няма таксита… Просто те са в движение, и не спират при ръкомахане, викане и свиркане. Имат си своя програма… каквото им е по-изгодно… Само че какво да кажат хората, които нямат как да се възползват от новата схема на градския транспорт, защото им коства или много време с обиколните маршрути и чакането на спирките/средно по 15-20 минути/, или нямат удобни спирки и линии… Та нито автобус, нито такси… И, да, тези хора със сигурност не са сред хвалебстващите по адрес на кмета и общинския превозвач.