Стопаните на 10 морски плажа са застрашени от прекратяване на договорите

Стопаните на около 10 морски плажа са застрашени от прекратяване на договорите им заради драстични нарушения, ако не изпълнят предписанията ни до края на този сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при инспекция на морски плаж “Слънчев бряг-централен”, който също е сред неизрядните.  Наложена е  неустойка от 32 хил. лв. за наличие на бетонови площадки на самата ивица около 6 заведения – „Кораба”, „Фиеста”, „Морис” и др. Открита е  допълнителна търговска площ до заведението „Кораба”.  Съвместно с ДНСК и РДНСК е установен пред хотел „Европа” и асфалтов паркинг на същия плаж, което е абсолютно недопустимо.

Сред нарушителите попадат още „Созопол-Буджака”, където липсват спасители, медицинско обслужване и има допълнителна търговска площ извън одобрената от министъра на туризма схема, „Равда-Академика”, „Равда ХТИ”, „Равда НДК”. На четири плажа от територията на община Бяла перманентно липсват спасители и има допълнителна търговска  площ.

Проверката на РИОСВ засега не е  открила строеж върху дюни на „Слънчев бряг-централен”, но инспекциите продължават интензивно по план и по сигнали. Предписанията, които министерството е наложило, не освобождават стопаните на плажовете от плащане  на неустойки, за които те са информирани с писма.