Празник на домашната наденица в Кошарица

За пета поредна година в с. Кошарица се проведе Празникът на домашната наденица. Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналото се вече в традиция оригинално събитие. Всеки производител на домашно приготвени мезета представя своята продукция, а специално подбрано жури я оценява. Освен апетитните щандове с прясно изпечена наденица, подкрепена с червено вино, за общото настроение допринесоха певческите фолклорни групи и танцови състави.

Към празника се присъединиха кметът на община Несебър Николай Димитров и заместникът му Лазар Япаджиев.

„За мен е удоволствие да сме заедно на този ден, на този хубав празник. Стана традиция голяма част от културните мероприятия на Общината да се провеждат и в съставните селища, където се подкрепя туризма и икономиката на община Несебър“, сподели г-н Димитров. Той призова към единение. „В условията на криза и изпитания, които предстоят пред държавата и общината, само обединени можем да се справим с предизвикателствата и трудностите”, каза той.  „Община Несебър е стабилна във всяко едно отношение и не води политика на оцеляване, а на планиране и дългосрочно развитие, като се полагат и усилия за запазването и провеждането на културните празници“, завърши Николай Димитров, след което пожела на всички здраве, щастие и късмет през 2015 година.

Кметът на с. Кошарица Павел Павлов също приветства всички, събрали се на празника. Той благодари на кмета на община Несебър, на общинската администрация и на Общинския съвет, които работят в добър синхрон и постигат много успехи. „Те са хората и причината за провеждането на празници като този.  И не само в с.Кошарица, а и във всички други селища“, каза г-н Павлов.

С Празника на домашната наденица в Кошарица община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. Към предлагането на туристически дестинации и услуги морската община прибавя и колорита на местната кухня. На територията на община Несебър се провеждат  „Празник на хляба“ в с. Оризаре и „Празник на младото вино“ в с. Гюльовца. Идеята на тези събития е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др.

Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона. С тях община Несебър цели да подпомогне туризма и съответно икономиката на съставните си селища. Самият Несебър вече започна да се превръща в четирисезонно място за туризъм и почивка.