Пасивна детска градина за първи път в Бургас (ГАЛЕРИЯ)

Новата детска градина в Меден Рудник ще бъде първата в Бургас, проектирана като пасивна сграда. Тя ще се намира до новоизградения плувен басейн в жилищния комплекс. Това съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че в проекта са приложени всички съвременни иновативни решения, свързани с енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане; използване на възобновяеми източници на енергия за отопление/охлаждане; въвеждане на системи за управление на консумацията на енергия в сградата; системи за оползотворяване на дъждовната вода за поливни нужди; ефикасна система за управление на отпадъците – разделно събиране и компостиране.

Сградата ще е с енергиен клас А. Това е най-модерният строителен стандарт, който едновременно щади природата и е енергийно ефективен, комфортен и икономичен. Такива сгради се наричат „пасивни“, защото задоволяват преобладаващата част от нуждите си от топлинна енергия чрез пасивни източници /слънчева енергия, отделена топлина от обитатели и уреди/.

Според изискванията за пасивна сграда, по фасадата на детската градина ще са поставени подвижни слънцезащитни елементи, с които да бъде постигне пълно засенчване в помещенията. Ако проектът бъде изпълнен, сградата ще получи необходимия сертификат.

Капацитетът на детската градината ще е за 150 деца, които ще бъдат настанявани поетапно. На първия етап ще бъдат изградени общи помещения и стаи за 3 групи от по 26 деца, както и една ясла от 20 деца. На втория етап ще се построи и допълнителен корпус, в който ще се помещават две групи от по 26 деца.

В проекта е предвидено всяка група да разполага със собствена отделна площадка за игра. Градината ще разполага още с библиотека за деца, кабинет за компютърно обучение, а лекарският кабинет ще бъде снабден с изолатор и отделен вход.

Специалистите вече разработват и специална програма, по която ще бъдат обучавани децата там. Тя ще е свързана с опазване на биоразнообразието. Предвидено е в нея да бъдат включени преподаватели от Дружеството на защита на птиците, както и от други екологични организации, които да възпитават децата в любов към природата. Разработва се специално меню, което ще включва здравословна храна с биопродукти.

За изграждането на иновативната детска градина ще се търси финансиране през следващия програмен период.