Паметник на Петко Задгорски ще има в Бургас

Синът на Петко Задгорски – Велин пристигна от Мюнхен в Бургас, за да подготви изграждането на бюст-паметник на своя баща.  Сдружение „Общество за духовни изяви“ е упълномощено от него да съдейства по осъществяване на идеята.  Мястото на паметника вече е определено и се очаква той да стане готов до края на календарната2019 година. 

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

„В изпълнение на общинската наредба за паметниците, много бързо бяха събрани и входирани 1305 подписа. Художници, журналисти, поети и писатели, служители на държавни, общински и частни институции и фирми /Държавен архив, НОИ, Регионална библиотека, читалища и др./, ученици от Руската езикова гимназия  и др. подкрепиха идеята“, разказа председателят на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду.