Несебър отбеляза 180 години от рождението на Васил Левски

Венци в чест на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата пред паметника му в Южния парк днес поднесоха от името на Община Несебър заместник-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев и от името на Общински съвет – Несебър съветниците Георги Манолов и Петър Тодоров. Цветя поднесоха от „Музей Старинен Несебър“, както и граждани, дошли да се изразят своята почит към великия син на България.

Прочувствено слово, посветено на Апостола на свободата,  бе произнесено от представители на отдел „Несебър-Световно наследство“, а след това бе обявено и прочетено отличеното есе от конкурса за литературна творба по повод 180-ата годишнина от рождението на Левски на тема по цитат на Ботев: „И твой един син, Българийо“. Автор на произведението е Дарио Хлебаров от X клас  към СУ „Любен Каравелов“.

 „Какво е мотивирало Левски да посвети живота си на кауза, която може да му коства всичко? – „Ако печеля-печели цял народ. Ако загубя-губя само себе си“. Любовта към отечеството и народа си той издига над всичко, готов на лична саможертва. Смел стратег, хуманист и революционер, неговата борба не е напразно, а има възвишена цел.

Колко хора биха се жертвали за щастието на другите днес? Вглъбен в собствените си проблеми и борба за оцеляване, българинът днес гради живота си, воден от лични  интереси. Думата „саможертва“ е непозната. Думите „морал“ и „ценности“ – забравени и без стойност. Каква голяма разлика в качества, ценени вчера и днес! Поглеждайки към жертвата на героя нека да забравим за малко егоизма. Нека обърнем поглед към вечните ценности и светлия пример, който ни е оставил.“, се казва в  един от силните моменти в есето и води към размисъл за времето на възрожденеца Левски и съвременните идеали.

С още една проява днес ще се отбележи годишнината от рождението на великия българин – от 21 часа, на амфитеатъра ще бъде прожектиран филмът от поредицата „НЕзабравимата България“ –  „Лъвский: Европеец в Българско“ в присъствието на режисьора на лентата Искрен Красимиров. След това ще има дискусия за паметните мигове и личности на България. Ако метеорологичните условия не позволяват провеждане събитието на открито, то ще се състои в „Яна Лъскова“.

Васил Иванов Кунчев е български националреволюционер, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е председател на БРЦК и идеолог на Национално-освободителното движение, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.