МБАЛ Бургас се сдоби с най-модерната апаратура за очна операция

Най-модерната апаратура за операция на катаракта (очно перде) пристигна и вече работи в МБАЛ Бургас. Тя е най-новото световно достижение на офталмологичната наука в сферата на катаракталните операции, без аналог до момента.

Възможностите на апарата Centurion (Alcon) бяха демонстрирани в България по време на очен конгрес с хирургия на живо, на която присъства и началникът на Очното отделение на МБАЛ Бургас д-р Румен Мутавчиев. Сега той ще може лично да провери как се работи с него. Вече има записани и първи пациенти за операция на перде. През лятото в МБАЛ Бургас идват за операция много чужденци, както и българи, живеещи и работещи в чужбина. „Схващането, че лятото не е удачно време за операция на перде, отдавна е погрешно. Благодарение на новите технологии и все по-малко травматични техники, операцията трае само няколко минути, извършва се с капкова упойка, а пациентът може да си бъде вкъщи само след няколко часа“, обясни д-р Румен Мутавчиев.

Операцията на перде е най-често извършваната не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Затова напредъкът на технологиите е огромен. Centurion е от т.нар. апарати – очни роботи.  С него се извършва факоемулсификация. Това е най-новият метод за премахване на катаракта. С помощта на ултразвук помътнялата естествена леща се раздробява и отстранява от окото, а на нейно място се поставя нова, изкуствена. Изкуствената леща гарантира дори по-добро зрение, отколкото пациентът е имал на младини.  Всичко това се извършва под строг компютърен контрол, с предварително зададени параметри.

Компютърът на апарата сам следи и за вътреочното налягане по време на операцията и контролира течността в окото. Торбичка със специален разтвор се поставя в машината, а не виси на статив, както при старите модели. Тя се притиска или отпуска, за да подава течност бързо към окото и се премахва зависимостта на гравитацията, за да придвижва течността. Така хирургът може да се съсредоточи изцяло върху операцията.

Апаратът принадлежи към серията „операционна на бъдещето”, защото напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга – системи за диагностика, микроскоп, и др.

„В МБАЛ Бургас и досега използвахме високотехнологична апаратура, но тази машина е последна дума на техниката. Тя е много лесна за употреба от хирурга, всички параметри са зададени предварително в компютъра, атравматична е и пациентът се възстановява много по-бързо“, коментира д-р Мутавчиев.