МБАЛ Бургас се включва в проект в помощ на жертви на сексуално посегателство

МБАЛ Бургас се включва в международна програма в помощ на жертви на сексуално посегателство. Програмата се реализира в България по инициатива на посланика на Великобритания Нейно превъзходителство Ема Хопкинс. В Бургас със съдействието на Община Бургас, полицията и Асоциация „Деметра“ ще бъде изграден Център за работа с жертви на сексуално посегателство, а ролята на МБАЛ Бургас ще бъде да оказва лекарска помощ, освидетелстване от съдебен медик и спешна контрацепция, да предоставя възможност за настаняване на тежко пострадали жени, както и консултация с психолог.

Предстои да се уточнят детайли по програмата, но МБАЛ Бургас вече започна практическа работа по нея. Определени са и две стаи в Отделението за долекуване, където ще има възможност да бъдат настанявани тежко пострадали жени.  Водеща роля в програмата ще има Отделението по съдебна медицина на МБАЛ Бургас, което ще освидетелства пострадалите при тяхно желание, съобщи началникът му д-р Галина Милева. По нейни наблюдения Бургас е сравнително спокоен регион и от години тук не е имало случаи на тежки сексуални посегателства.

Въпрки че програмата не е стартирала официално, случай от миналата седмица е задействал всички институции-участници. В болницата е било прието 14-годишно момиче, жертва на сексуално посегателство. Прегледана е от гинеколог и насочена за спешна контрацепция. Полицията е установила извършителите още същия ден.  Случаят е докладван на Агенцията за закрила на детето, а Асоциация „Деметра“ се е отзовала за психологическа подкрепа на пострадалата.