Д-р Васил Костадинов се срещна със специалисти от Белодробната болница

Вие сте първият, който иска да чуе мнението на лекарите от Бургас и да отговори на важните за нас въпроси. Това заявиха специалистите от Белодробната болница, които снощи се срещнаха с д-р Васил Костадинов, който е на четвърто място в листата с кандидати за народните представители на „Реформаторски блок – Глас народен”д-р Васил

„Всички знаем, че пациентите искат да бъдат лекувани бързо и по възможност безплатно. И точно тук идват лимитите от Здравната каса, които правят и пациенти и лекари недоволни. Затова моето мото е за здравеопазване без лимити. Подех серия от срещи с медици от различни специалности в болничната и доболничната помощ,  защото за мен е важно както да представя своите акценти от здравната програма, така и да чуя Вашия поглед  по най-наболелите теми”, каза д-р Костадинов, който е познат на бургазлии, като управител на  най-голямата медицинска лаборатория в региона.  Д-р Костадинов се ангажира, че всички предложения по време на срещите  ще бъдат вписани в програмата за достъпно и гарантирано здравеопазване, а в Народното събрание ще е двигател на законодателната промяна, която да направи връзката лекар-пациент по-бърза.

Специалистите  от Белодробната болница, начело с уважаваната д-р Евелина Трошанова, зададоха редица въпроси за това защо някои лечебни  заведения задължително  трябва да поддържат свои лаборатории и рентген, които им излизат твърде скъпо, понеже нямат нужния брой  пациенти. „Здравеопазването трябва да е достатъчно гъвкаво, а дейностите, които са губещи,  да се отдават на аутсорсинг. Това е работещ модел в чужбина, който може да бъде застъпен и в България”, сподели д-р Костадинов.

На срещата със специалистите от Белодробната болница присъстваха и други представители на листата на „Реформаторски блок – Глас народен”: д-р Георги Митев,   д-р Иван Съвеб, Дора Иванова и Стайко Симеонов.

Сред въпросите  към лекарите в листата бе и какво ще направят, за да има повече медицински кадри в града и страната.

„По-голям брой  лечебни заведения  трябва да предлагат  обучение, стаж и специализация. В лабораторията, в която работя, предоставяме  възможност за стаж по време на следването и наемане на работа след това. Отскоро сме и база за специализация на лекари и затова мисля, че лечебните заведения трябва едновременно да възпитават собствени кадри, но и да ги мотивират да работят при тях”, каза д-р Костадинов.

Понеже в листата на Реформаторския блок има голям брой лекари, при това от всички специалности, интерес предизвика и присъствието на  ветеринарния специалист  д-р Георги Митев. Бе повдигната  темата къде е правилно да се предават труповете на домашните любимци, за да се избегнат зарази. „В приюта за кучета приемат телата и ги дават на екарисаж. Затова собствениците могат да се обръщат към  приюта в такива моменти”, добави д-р Митев.

Лекарите дискутираха и  въпроси  за ДДС-то на лекарствата, периодите на акредитация на болничните заведения и  продължителността на клиничните пътеки. Всички се обединиха около идеята, че единствено здравеопазване без лимити може да осигури навременна грижа на пациентите.