Детелин Лилов: Най-важни са хората и техните малки потребности

Детелин Лилов е роден на 13 октомври 1975 година в гр. Поморие. Завършил е Електротехникума в Монтана, специалност  „Ел.обзавеждане и оборудване на промишлени предприятия“. Живее и работи в Поморие. Развива частен бизнес в сферата на търговията. През мандат 2011-2015 г. е общински съветник, председател на комисията по туризъм, търговия, спорт, младежки дейности и основни поминъци.Семеен, с две деца. Детелин Лилов е кандидат за общински съветник в Поморие от листата на Български демократичен център.

Г-н Лилов, след 4-годишен опит в Общинския съвет на Поморие какви приоритети ще очертаете за следващия мандат?

В центъра на нашето внимание са  хората и техните малки потребности, защото за нас малки проблеми няма. Няколко са стъпките, които спешно трябва да предприемем.

Ще се опитаме да направим детските градини в града безплатни. Мисля, че при по-добре балансиран бюджет на общината, това може да се случи.

Искаме да осигурим и еднократни финансови помощи за млади семейства, които раждат децата си в града.

Надяваме се да получим широка подкрепа и на идеята в града да бъдат създадени профилирани спортни паралелки – няколко вида спорт да бъдат включени като  свободно избираеми предмети в учебната програма. Така ще осигурим необходимото движение на нашите деца, а и ще дадем възможност за откриване на спортните им заложби. Ще предложим в началото на учебната година да се прави анкета с родителите, в която да се посочва с какъв спорт биха желали да се занимава детето им.

Кои проблеми определяте като първостепенни за решаване в областта на образованието?

Спешни мерки трябва да се вземат в образователната система по селата. В много от тях има смесени паралелки, където учат едновременно 5, 6 и 7 клас. Нашата идея е на едно или две училища да се отпусне субсидия и в тях да се събират децата от смесените паралелки. Окрупняването ще даде възможност за обособяване на отделни паралелки на петокласници, шестокласници и седмокласници и ще осигури по-добро качество на обучението. За улеснение на родителите, предвиждаме целодневни занимания. Осигуряване на безплатен превоз е първата стъпка.

Друго наше предложение е създаване филиал на висше учебно заведение в Поморие в областта на туризма. Ние сме туристически град и тук се усеща недостиг на такива кадри.  Има гимназия по туризъм, но след като завършат, младите хора не остават в града.  Ако имат възможност да продължат образованието си в Поморие, може би ще решим проблема с кадрите и ще задържим младежите тук. Един от вариантите е отпускане на стипендии от бизнеса, срещу които студентите след завършването си остават на работа в съответната фирма.

В  Поморие, трети по големина морски  град след Варна и Бургас, това може да се реализира, защото има база за развитие. Основният поминък в града е туризмът и ние сме длъжни да работим  в тази област.

Как ще осъществите реален икономически растеж?

Можем да  помогнем на бизнеса чрез данъчни облекчения.  Намаляването на административната тежест вече е направено на 60-70%, а с прилагането на система Архимед времето за обработка на документи се съкрати, няма деление на „наши” и „ваши”.

С всяка изминала година Поморие се посещава от все повече туристи, но платежоспособността им намалява и бизнесът реализира по-малки печалби.

За да има пресечна точка между бизнеса и общината, местните данъци и такси трябва да бъдат намалени. Общинският съвет може да вземе решение и за намаляване наемите на общинските терени и сгради. Въпросът бе дискутиран с хотелиери и ресторантьори. Досега проблемът не беше решен заради пасива, който заварихме в общината – 9-10 млн.  лв. неразплатени сметки и задължения.  Този недостиг общината можеше да компенсира само от данъците. Сега, благодарение на хората, които си плащат данъците, пасиви няма. Формулата трябва да е следната: това, което общината получава от бизнеса и от хората, трябва да го реинвестира.

Бизнесът трябва да е наясно, че общината не взима пари за себе си, а ги влага обратно в инфраструктура,  задоволява потребностите на града и подобрява качеството на живот. По този начин тя дава възможност и за бизнес, за начин на препитание. Сега помещения, които от години не са били използвани, стават търсени и атрактивни.

Каква оценка ще дадете на работата Общинския съвет през изминалия мандат?

Бяхме позитивни и градивни. Разбира се, имахме дребни спорове и несъгласия, но те се изглаждаха в процеса на работа. Като цяло Общинският съвет беше конструктивен, от много години такова разбирателство в него е нямало. За четири години направихме толкова, колкото не са успели  за 12 години преди нас – улици, паркинги, алеята, която свързва стария и новия град и която хората чакаха от 30 години и др. Поморие наистина се промени.

Смятам,че най-важното е в Общинския съвет да има приемственост. Това, което ние сме градили, да бъде  надградено от хората след нас. Защото направеното остава за децата ни.

Ние не можахме да свършим всичко. Надявам се през следващите четири години да успея да реализирам идеите, които споделих с вас. За мен те са най-важните.