Вечерта на Армения идва в Бургас с много музика, древни експонати и традиционна кулинария

Пъстротата на Армения идва с фестивала „Заедно в Бургас“ тази събота, 10 август, пред Пантеона в Морската градина.  Така бургазлии и гости на града ще имат възможност да се потопят в древната култура на Армения.

Вечерта ще започне с изпълнения на Бургаския духов оркестър от 18.00 часа. На този музикален фон гостите ще могат да разгледат интересни музейни експонати и реликви от Армения, сред които древни ръкописи на Библията и монашески кръстове.

Фотоизложба ще покаже изявените личности на Армения, познати в цял свят – пълководци, учени, хора на изкуството. Децата ще имат възможността да се включат в работилница, в която да се запознаят с арменските символи и азбука. На пана ще бъдат изложени арменските празници, църковния календар и хуморески на популярното Радио „Ереван“.

Богата фолклорна програма ще зарадва бургазлии от 19.00 часа с участието на Арменски танцов състав „Урарту“ – град Комотини, Гърция, танцов състав „Нърени“, оркестър „Еребуни“ от Пловдив и бургаски самодейни състави и изпълнители.

Кулинарната страна на фестивала също няма да разочартова бургазлии. Половин час по-късно ще започнат кулинарните демонстрации, а началото на дегустациите на традиционни арменски ястия ще бъде от 20.00 часа. Вкусните хоровац (свинско месо и зеленчуци на големи шишове), кебап (кайма на шиш), лаваш (дълъг и тънък хляб), Ишле кюфта (тесто от булгур с плънка от телешко, гъби, масло), долма (сърми с лозови листа, с чушки, патладжан и камби), бут с печени ябълки, пълнени с орехи и канела, баклава (с орехи и канела и с орехи и фурми) ще приготви участничката в миналогодишния кулинарен формат „Hell’s kitchen“ – бургазлийката Ерика Капанцян.

Събитието се организира от Община Бургас със съдействието на местно поделение на арменска апостолическа православна църква „Сурп хач“.

До момента новия летен фестивал „Заедно в Бургас“ направи съпричастни жителите и гостите на морския град с традициите в кулинарията и културата на Корея, Русия, Италия и България.

 

Програма

Фестивал „Заедно в Бургас“ – Вечер на Армения

С участието на шеф-готвач Ерикназ Капанцян

10 август 2019 (събота) 18:30 – 22:30 часа

Пантеона, Приморски парк

 

18:00 часа

Изпълнения на:

Бургаски духов оркестър

с диригент Анастас Камиларов

 

18:30 часа

Представяне на:

Книги от арменски автори

Музейни експонати и реликви от Армения

Изложба с картини с арменска тематика

Личностите на Армения – преди и сега

 

19:00 часа

Фолклорна програма с участието на: 

Арменски танцов състав ,,Урарту“ – град Комотини, Гърция

Арменски танцов състав ,,Нърени“ – град Пловдив

Оркестър „Еребуни“ – град Пловдив

Бургаски самодейни състави и изпълнители

 

19:30 часа

Кулинарни демонстрации

 

20:00 часа

Кулинарни дегустации на традиционни арменски ястия