България e отново последна по размер на доходите в ЕС

Това не е новина, а е тъжна статистика от години. Публикуваните от Евростат данни за 2017г. потвърждават голямата разлика между страните в ЕС.

Работната сила в България е най-евтина, но ниското заплащане не ни осигурява инвестиции, даже напротив. Страната ни е непривлекателна за чуждите инвеститори. Основният проблем е в модела на икономиката ни, защото като не работи добре икономиката, всички системи на обществото затъват в корупция и недоимък.

Без икономика, няма работни места, няма данъци и вноски в бюджета в т.ч. в НОИ, в НЗОК, а от там няма пари за образование, няма пари за наука и здравеопазване. Като няма икономика има демографска криза и проблемът ни с намалението на населението се задълбочава. Няма икономика – няма пари и за пенсионерите. Вдигането на възрастта за пенсиониране и увеличението на осигурителната вноска няма да решат проблема, а само го отлагат.

Необходими са реформи в икономиката на България, защото в страната ни нямаме достатъчно добре работеща и носеща богатства икономика.

Румен Гълъбинов