България е първенец в ЕС по брой нощувки

България е на първо място в ЕС по ръст на броя на нощувките на туристи за първите 6 месеца на 2016 година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирайки данни на „Евростат“. Общият брой реализирани нощувки у нас (от чужденци и българи) е над 8  млн, като увеличението спрямо миналата година е над 18 %. Само за първите седем месеца на годината ръстът на приходите в сектора е половин милиард лева, хвали се министър Ангелкова. Общо приходите за първите седем месеца са 1 млрд. 750 млн. евро или над 3 млрд. 600 000 лева, а ръстът е 15%.

„До края на годината приходите ще бъдат доста повече, като се надявам този ръст да се запази, защото това е едно изключително важно и положително отражение в българската икономика, като нарежда туризма в един от водещите сектори в нея“, допълва ресорният министър в интервю за радио Фокус.

Според Николина Ангелкова, има ръст и при посещението на луксозни хотели у нас. Тя коментира и приключилата визита на принца на Саудитска Арабия Султан Ал Сауд у нас. Той е бил заинтересуван от потенциала на България да развива планински туризъм, като е успял да види пистите на Боровец и Витоша. Предстои работа, за да се привлекат инвестиции от Саудитска Арабия във високия клас туристически услуги. Важно е да се работи и с чуждите дипломати у нас, за да се запознаят те с малките населени места и непознатите туристически дестинации.