Бургас отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски

Бургас ще отбележи 182 години от раждането на Апостола на Свободата. Церемонията с полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски ще се извърши на 18 юли от 11:00 часа в Морската градина.

Почетен караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и представителния духов оркестър на Община Бургас ще отдадат своята почит пред паметника на Апостола. Всички граждани, които желаят, могат да се присъединят към церемонията този четвъртък.

Васил Иванов Кунчев, известен още като Васил Левски, е един от най-видните и знакови национални герои, роден на 18 юли 1837г. Той е организатор на българската национална революция и основател на ВРО, познат е още и с прозвището Апостол на свободата.  Предаден най-вероятно от издайници, Апостолът е заловен в Къкринското ханче на 26.12.1872 г. Левски е откаран най-напред в Търново, а после в София. Там той е обесен на 18 февруари 1873 г. Делото на Васил Левски служи за основа на Априлското въстание и на Освобождението, а демократичните му идеи са идеал, недостигнат и до днес.