Чист ли е въздухът в Бургас или институциите покриват замърсителите

Чист ли е въздухът в Бургас или институциите покриват замърсителите

В последните седмици замърсяването на въздуха е една от най-дискутираните теми в медиите и сред гражданите на национално ниво. Сигнали и оплаквания за мръсен въздух и обгазяване в Бургас също не липсват (тук и тук). От своя страна отговорните институции за чистотата на въздуха в черноморския град, съответно Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ и Община Бургас, констатират превишаване на нормата на фини прахови частици, но не и на вредни газове. Въпреки това живеещите в Бургас са на различно мнение. Според тях са налице системно обгазяване и смрад във въздуха в късните часове на денонощието, коментирайки в социалните мрежи, че вероятните виновници за това са заводите на „Кроношпан“ и „Лукойл„.

Гражданите ли си внушават или институциите манипулират?

Качеството на въздуха в Бургас се измерва от мобилни станции/лаборатории, закупени и инсталирани по „Проект BG0030 МОБИЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНО УПРАВЛЕНИЕ И МОНИТОРИНГ НА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В БУРГАС“ (тук). Но можем ли да се доверим напълно на отчетените стойности, които между впрочем са достъпни за гражданите в реално време на интернет платформата?

Преди дни стана ясно, че замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици е 5 пъти над нормата. Оказа се, обаче, че прогнозата за ранно информиране за мръсен въздух на сайта на Столична община не е отразила високите нива, признаха от Института по метеорология към БАН.

България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, според Индекса за възприятие на корупцията. А корупцията вирее добре там, където заобикалянето на закона и прикриването на нарушения се толерира от властимащи срещу материални облаги, осигурени от нарушителите. 

Поради липсата на доверие в институциите и работещите на ръководни длъжности, група ентусиасти се обединиха и създадоха първата мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха. Те вече инсталираха 15 станции, чиито данни могат да бъдат следени в реално време на специално създаден сайт. Станциите са разположени в различни квартали на София, включително Бояна, Бистрица и Божурище. Ако замърсяването превишава допустимите норми, знакът на станцията се оцветява в червено. 

Обърнете внимание в какъв цвят е картата за Бургас:

 

 

Двамата ентусиасти се надяват повече хора да пожелаят да станат „осиновители“ на измервателни станции. На техния сайт е публикувана ИНСТРУКЦИЯ ЗА СГЛОБЯВАНЕ И МОНТАЖ НА НЕЗАВИСИМА ИЗМЕРВАТЕЛНА СТАНЦИЯ (тук).  Цената на една станция за измерване качеството на въздуха е от порядъка на 70-80 лева и се сглобява за около половин час. Едва ли бургазлии имат какво да губят, но ако опитат могат само да спечелят. Защото всички говорят, че Бургас се е превърнал в газова камера, но за официалните измервателни уреди и отговорните институции проблем с въздуха няма.

Снимка над центъра на Бургас от днес следобед

Снимка над центъра на Бургас от днес следобед

При съмнения за замърсяване на въздуха над допустимите норми, НА БРЕГА апелира гражданите да сигнализират на телефон 112!

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83.html">
Pinterest
RSS