Чистият въздух в Бургас е кауза, зад която трябва да застанат всички граждани

Чистият въздух в Бургас е кауза, зад която трябва да застанат всички граждани

Предстои протест срещу замърсяването на въздуха в черноморския град

Проблемът с качеството на въздуха е сериозен, защото е пряко свързан с респираторните и белодробните заболявания. В Бюджета на Община Бургас за 2018 година има предвидени средства за изграждане на нови детски градини, учебни заведения, градът се разширява в крайните квартали с нови жилищни комплекси от затворен тип (частни инвестиции), но какво от това, ако околната среда е отровена. Кой би избрал да отглежда децата си в рискова за здравето агломерация и инвестирал на такова място? 

Прави впечатление, че Община Бургас е предвидила 8 млн. лева, които ще бъдат вложени в Бургаския онкологичен център през настоящата и през следващите две години. Предстои строителството на две нови сгради към диспансера, които да отговарят на качеството на скъпото оборудване. Средства са заложени и за техника и апаратура от най-висок клас – 6D маса за Радиологията и 5D скенер. Но това само по себе си говори, че броят на раковоболните в града и региона нараства. (виж тук)

Няма нищо по-ценно от здравето и, за съжаление, в повечето случаи го осъзнаваме тогава, когато започнем да го губим. Със 118 смъртни случая на 100 000 души България е на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух. Мръсният въздух не е просто още една заплаха от околната среда. Той може да повиши риска от инфаркт и инсулт. Прахта и газовете увеличават опасността от сърдечен удар с 5%, а мозъчен удар с 34%.  Хората, които са изложени на по-високи нива на въглероден оксид, азотен диоксид и серен диоксид по-често получават инфаркт или инсулт.

Още по темата: Чист ли е въздухът в Бургас или институциите покриват замърсителите

Затова чистотата на въздуха трябва да бъде кауза, която да обедини всички бургазлии. Кауза, зад която единствените интереси, които стоят, са здравето и живота на хората (тук).

„По повод зачестилото замърсяване на въздуха в Бургас, множеството сигнали, както до Общината, така и до РИОСВ, ИК, ОЗБГ и недоволството на голяма част от нашите съграждани, днес аз Стоян Грозев в качеството си на председател на ИК, заедно с ОЗБГ в лицето на Стефан Петров входирахме в Общината заявление за организиране на мирен протест против мръсния въздух в града. Очакваме до края на седмицата заявлението официално да се подпише от компетентен орган. Протеста ще се състои на 17.01.2018 от 11.00 на площада пред сградата на Община Бургас. Разчитаме да присъства всеки, който го е грижа за чистотата на въздуха. Нека покажем, че бургазлии могат да се борят за своето здраве и за това на децата си. Който има възможност нека вземе със себе си санитарна /медицинска/ маска, които да сложим в знак на протест и като символ против това което дишаме.“ – пишат от групата „Екологична мрежа от Бургас и региона

При съмнения за замърсяване на въздуха над допустимите норми, НА БРЕГА апелира гражданите да сигнализират на телефон 112!

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85-%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D0%BE%D1%8F.html">
Pinterest
RSS