Цяла седмица гледаме чешко кино на Охлюва

Цяла седмица гледаме чешко кино на Охлюва

От 24 август в поредицата „Лятно кино под звездите“ на открита сцена „Охлюва“ ще бъде прожектирана селекция, представяща златната ера на чешкото кино – филми от 60-те години на 20 век, произведени в тогавашна Чехословакия.

Йохана Шварцова (Johana Švarcová) – куратор в чешкия Национален филмов архив и режисьор, е подбрала незабравими заглавия на Чехословашката нова вълна, които ще бъдат прожектирани в рамките на „Лятно кино под звездите“.

На открита сцена „Охлюва“ ще видим:

24 август, 21:00 ч., Черен Петър / Černý Petr, режисьор и сценарист Милош Форман. Филмът е резултат от поток на съзнанието, но на кинолента, с частично импровизирани сцени, всички обаче изиграни с естественост и наситени с хумор.

25 август, 21:00 ч., Строго охранявани влакове/ Ostře sledované vlaky/  Трагикомичен филм от 1966 година на режисьора Иржи Менцел по негов собствен сценарий, базиран на едноименния роман на Бохумил Храбал. 

26 август, 21:00 ч., Маргаритки / Sedmikrásky, реж. Вера Хитилова. Филмът представя проблемите на две стремителни млади жени. Вярвайки, че светът е „развален“, те се впускат в серия лудории, в които нищо не се взема сериозно – нито храната и дрехите, нито мъжете и войната. 

27 август, 21:00 ч., Интимно осветление / Intimní osvětlení, реж. Иван Пасер.  Във филма се разказва за мечтите на двама музиканти. Единият е напуснал малкото им родно градче, за да се реализира по-успешно, но се връща, за да посети другия, който е станал учител по музика.

28 август, 21:00 ч., Всеки млад мъж / Každý mladý muž, реж. Павел Юрачек Филмът  е  ситуационна комедия, която се подиграва на живота в армията.

30 август, 21:00 ч., Случай за начинаещ палач / Případ pro začínajícího kata, реж. Павел Юрачек. Лемюел Гъливер претърпява автомобилна катастрофа и продължава пътешествието си из непознатата страна пеша. По пътя открива мъртъв заек, облечен като човек, и взема часовник от джоба му. Гъливер се оказва в Балнибарби – държава, чиито закони и привички не разбира, затова непрекъснато обижда местните. Сега е денят, в който всички трябва да мълчат, и Гъливер е задължен да спазва закона. Извикан е на разпит, където му е много трудно да обясни, че той не е заекът Оскар, чийто часовник е открит у него.

Панорамата на Чешката нова вълна ще завърши на 3 септември от 21:00 часа, с прожекция на 5 късометражни филма на големите режисьори.

Всички филми са с български субтитри и вход свободен.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%85%D0%BB.html">
Pinterest
RSS