Фотоизложба в Одрин показва легендарни места в Странджа

Фотоизложба в Одрин показва легендарни места в Странджа

Център „Алеф” участва в експозицията като водещ партньор  по трансграничен проект „Път на легенди –   създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”

                          

 

 

 

Фотоизложба, показваща легендарни места в Странджа планина от българска и турска страна бе открита на 12 септември в Търговско-промишлената палата на гр. Одрин. Експозицията съдържа 14 пана с фотоси и текст, които запознават жителите и гостите на турския град с мистични и културно-исторически забележителности от двете страни на границата.

Център „Алеф” представя в изложбата легендите за възникването на Странджа планина, светилището Индипасха, пещерата Махарата, гробницата на Бастет, долмените – змейови къщи, Синеморския сфинкс, нестинарите.

Турските пана представят манастира Свети Никола в Къйъкьой,  Къркпинар, Еленов рог, река Кайнаджа, основаването на Одрин и историите на баба Болджа и Гьол Баба.

Изложбата е част от инициативите, имащи за цел предизвикване на интерес към нови туристически дестинации в Странджа, свързани с предания и легенди. Този вид туризъм е нова алтернативна форма с голям потенциал за развитие. Началото поставя трансграничния проект „Път на легенди –   създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

Експозицията бе открита от Ерсин Демир, председател на Асоциацията за изследване на граничните култури в Одрин, турският партньор на Център „Алеф” по проекта. Лентата прерязаха ръководителя на проекта Евгения Джорджева и представител на домакините.

Жителите и гостите на Одрин ще могат да разгледат паната, проследяващи пътя на легендите в Странджа до 16 септември.

 

 

 

 

 

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма INTERREG-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция.

 

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на <Е.Джорджева / ЦЕБС "Алеф"> и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%B2-%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80.html">
Pinterest
RSS