Фантастът Янчо Чолаков превзема Русия и Чикаго

Фантастът Янчо Чолаков превзема Русия и Чикаго

Писателят има четири публикации само за седмица в престижни литературни издания зад граница

Само в рамките на седмица в чужбина бяха публикувани четири произведения на писателя Янчо Чолаков. За какво става дума в тях?

Човекът е сътворен от Бог, но кой е сътворил Бог? Този еретичен въпрос задава авторът в разказа си „Как боговете се срещнаха със…“ на страниците на култовото списание „Уральский следопыт“.

А може ли Исус Христос да нахрани пет хиляди души с две риби и пет хляба? Може, но с два кита и пет погачи, омесени в състезание за най-голям хляб, като в конкурс за рекордите на Гинес. Поне така е според разказа на Чолаков „5+2=чудо“.

 е един от стожерите на руския фендъм, инициатор на наградата „Аелита“, която дълги години беше основният приз за руска фантастика. В края на „соца” списанието е периодичното издание с най-висок тираж в СССР – близо половин милион. То излиза от 1935 година в Екатеринбург, четвъртият по големина град в Русия, и на неговите страници са печатали Александър Беляев, братя Стругацки, Крапивин… Именно на братя Стругацки принадлежи легендарният слоган „Знай, мир еще не весь открыт – читай „Уральский следопыт“.

А какво ще направи един пиратски главатар, ако се сдобие със златен демон, който знае отговорите на всички въпроси? Това ще научат от текста на Янчо Чолаков читателите на алманаха „Фанданго“, който излезе в Симферопол, столицата на Република Крим. (Впрочем изданието съдържа равен брой руски и украински автори и ни доказва, че писателите фантасти стоят над жестоките противоречия на своите две страни.)

На свой ред тази седмица и вестник „Bulgaria“ – най-значимото издание на българите в Чикаго отпечата творбата на Чолаков „49 фрагмента“.

Авторът гледа със спокойствие на своите успехи. „Нещата не са толкова прости – казва той. – През тази година имах одобрен разказ за Кембъловата антология в Щатите, а тя взе, че не излезе.“

Янчо Чолаков често стъписва читателите си, защото има навика да сменя стила си, докато влиза от текст в текст. Досега е издал пет книги: „Историята на Самотния редник“, „Митове за овъгления мрак“, „Запали свещ на дявола“, „Целият свят в ръцете“ и „Упражнения по безсмъртно писане“.

Припомняме, че миналата година повестта на Янчо Чолаков „И попита войникът“  бе публикувана в третия брой на американското литературно списание Nаmeless magazine, издавано в щата Вашингтон – луксозно издание с пълноцветен печат, посветено на хорър, фентъзи и на криминалния жанр.

Разказът „Как боговете се срещнаха със…“ може да бъде прочетен оттук:

http://www.uralstalker.com/pdf/us/2015/11/1511-kak-bogi-vstretilis-s/index.html

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82-%D1%8F%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D1%87%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8.html">
Pinterest
RSS