Ученици от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър отбелязаха Деня на народните будители

Ученици от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър отбелязаха Деня на народните будители

Четвъртокласниците от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър, с класен ръководител Йорданка Бъчварова, отбелязаха 1-ви ноември – Деня на народните будители с поставяне на венец пред паметника на основателите на читалище „Яна Лъскова -1905“.

Там децата се запознаха с основните историческите данни и факти около основаването на културната институция в Несебър, чуха имената на създателите и на най-изявените му дейци.

Катержина Христова – секретар на читалището, разказа на децата за първите стъпки на несебърските интелектуалци в пътя им към създаване на център на просветителска дейност, за началото на местната художествена самодейност и нейното развитие, за основаването на първата библиотека в града.

Децата научиха как учители и будни хора, представители на различни етноси, населяващи Несебър по това време, се включват активно в дейността на новосъздадената културна институция.

Учениците имаха възможност да разгледат стената с фотоси, свързани с дългогодишната дейност на читалището и да видят множеството грамоти и награди, свидетелстващи за постиженията на съвременните самодейни състави.

По случай празника децата рецитираха безсмъртното стихотворение на Вазов „Аз съм българче“, а ученичката Дария Александрова произнесе стихове, посветени на народните будители.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%83-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-2.html">
Pinterest
RSS