Унищожават паметник в Царево с благословията на кмета

Унищожават паметник в Царево с благословията на кмета

Много скоро паметник „Родина“ в Царево, творение на проф. Секул Крумов и арх. Иван Николов, може да се превърне в спомен. Под шапката на местната власт произведението на изкуството се унищожава. За това алармират в своя декларация, адресирана до кмета на Община Царево Георги Лапчев, общински съветници, граждани и политически фигури и лица.
Унищожаването на материалното културно-историческо наследство на България, на което сме свидетели в цялата страна, не бива да се превръща в държавна и общинска политика, а трябва да бъде пресечено и преустановено. Унищожаването  на паметниците на културата и архитектурата обрича идните поколения на безпаметност, безпътие и неясно бъдеще.

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

До  кмета  на  Община  Царево

До  Общински  съвет – Царево

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

  • ОТНОСНО: Демонстративното разрушаване и  премахване на паметник „Родината“ от автори: проф. Секул Крумов, арх. Иван Николов (1978)– дарение от авторите за община Царево.

ЗА АВТОРА: Проф.Секул Крумов е скулптор монументалист, автор на паметници и мемориали, свързани с личности и събития от историята на България.  Проф. Секул Крумов управлява Института от 1968 до 1972 и от 1972 до 1976 г. Член е на СБХ от 1953 г. Секретар на секция скулптура (1966) и първи заместник-председател на Съюза на българските художници (1976 – 1985). Председател на Българската секция на ИНСЕА към ЮНЕСКО (1978 – 1980). Сред неговите ученици са скулпторите Михаил Бенчев, проф. Михаил Енев, проф. Кънчо Аврамов, проф. Евгени КузмановМилан Андреев др. Участва в общи и окръжни изложби в страната и в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Москва, Делхи, Пекин, Дрезден, Будапеща, Прага, Букурещ. През 1966 г. участва в Биеналето във Венеция, като един от изтъкнатите представители на съвременната българска скулптура…

 

  Уважаеми  г-н  Лапчев,

Уважаеми  oбщинскисъветници,

От името нагрупатасъветници  на  БСП  Царево, Общинското ръководство на БСП,  членове и  симпатизанти  на  БСП Царево, от името на нашисъграждани, изразяваме  възмущението си от демонстративното разрушаване на един от най-старите символи в нашия град и общински център – Паметника „Родината”, който е намерил място в историята ни и е свързан с живота на няколко поколения граждани и гости на град Царево. 

  Всички ние не можем да приемем този безцеремонен опит да бъде изличена част от колективната памет на жителите на град Царево. Не  можем да намеримсмислено и разумно обяснение какво обуславя разрушаването на един паметник, чиито автори са вградили в него единствено и само своя талант. Ясно се вижда , че унищожената скулптура не излъчва никакви партийни, политически или друг тип внушения. Тя    изобразявакорабостроител, войник и момиче лозарка, които символизират целостта на границите ни, силата на армията ни и традиции в поминъка на региона. За късопаметните, на територията на гр.Царево имаше няколко завода /фабрики/, обслужващи корабоплаването на държавата. Аграрният комплекс „Южни Култури” е постигал завидни резултати в аграрното земеделие, лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство.Не става ясно,с какво една гранитна композиция би попречила на обновяването на площадното пространство, на  изпълнението на архитектурно инженерното решение при условие,че няма предвидени промени на подземни комуникации, изграждане на конструктивни детайли или промяна на вертикалната планировка на терена. 

Настояваме тройната гранитна композиция да бъде възстановена и върната на мястото и в центъра на града илипоставена на входа на град Царево. Около нея да бъде изградено площадно пространство и предвид времето, в което живеем, подходящо осветление.

Г-нЛапчев, като градоначалник все още  можете  да  поправите  стореното. Върнете паметника! Като такъв той има достойно място в нашия град! Той не е ничия частна собственост! Авторът  го е подарил на общината. Целият град е запазил спомени в паметта си, няколко поколения са израснали с този спомен над половин век.

 

02.02.2018г.                                                                           С уважение:

Гр.Царево                   Общински  съветна БСП Царево

 

Групата съветници на БСП Царево

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B2-%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE-%D1%81-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%81.html">
Pinterest
RSS