Три дни рибни изкушения и арт изяви в града на ЮНЕСКО

Над 50 деца доброволци се включиха във фестивала „Есенни пасажи”

Голяма декоративна риба събра съкровени желания

В продължение на три дни градът на ЮНЕСКО бе притегателен център на забавата, приятния релакс, различни рибни изкушения и множество културни събития. Всичко това се случи по време на второто издание на фестивала „Есенни пасажи”. Наситената със събития програма даде възможност на жителите и гостите на града да хапнат вкусна рибена чорба, да се включат в конкурс за приготвянето на гастрономически предястия, както и да изпитат паметта си в две състезания – по шах и в „Златната монета”.
Точно в деня на Черно море -31 октомври, община Несебър даде старта на форума, който бе открит от кмета на града Николай Димитров. Той сподели, че идеята на този фестивал е да покаже красотата на древния град и през неактивния туристически сезон. „Освен това искаме нашите съграждани, които през цялото лято работят усилено, сега да могат да разпуснат и да празнуват. Нека и те да се почувстват специални.”, каза още той и не пропусна да подчертае, че Несебър като една морска и туристическа дестинация, полага усилия за опазването на своя бряг, както и на самото Черно море, а 31 октомври е само един добър повод да се припомни тази общинска политика.
Искрен Пецов, водещ и през трите дни на фестивала, даде старт на музикалната част от програмата, която започна с прекрасните изпълнения на Тони Димитрова. Още с първата песен, специално написана за града на ЮНЕСКО – „Есен в Несебър”, тя приповдигна настроението на присъстващите.
Празникът уважиха шефът на ИАРА – Янчо Янев, зам.-кметът „Правно обслужване и общинска собственост“ – Виктор Борисов, зам.-кметът „Бюджет и финанси“- Иван Гургов, секретарят на общината – Стойко Стоянов, местни жители, туристи от страната, Русия и Украйна.
Веднага след това паралелно бяха открити изложба-базар на Дружеството на несебърските художници, както и празничният базар за риба, морски дарове и произведения на изкуството с морско вдъхновение, които съпътстваха и трите дни на фестивала. В него взеха участие и музикантите от несебърската рок група „Мена“, като имаше и музикални изпълнения на бузуки. Точно до двата базара, беше разположена и голяма арт риба, през чиято уста всеки можеше да пусне собственоръчно написано съкровено желание.
Малко по-късно в сградата на Старото кметство по случай деня на Черно море се представиха три теми – първата от тях бе за проекта „Общински център за изследване на Черноморската флора и фауна, ботанически и природонаучен музей“ , втората тема внесе ясното около напредъка на Пречиствателна станция – Равда, а третата представи „Новите идеи на младите хора за опазване на моретата”. Работният идеен проект на центъра за изследване на Черноморската флора и фауна, ботанически и природонаучен музей предизвика голям интерес, което наложи кметът на Несебър да даде и някои подробности около него. От думите на градоначалника стана ясно, че аквариумът ще е най-големият в България, а идеи за него са почерпани от този в румънския град Тулча. Предвижда се извън сградата да има и ботаническа градина. За реализацията на амбициозния проект ще се търси финансиране по европейски програми.
Празничният ден продължи с награждаване и изложба с творби на участниците в международния конкурс „Аз обичам Черно море”. Събитието, което бе под патронажа на кмета на Несебър Николай Димитров, се състоя в зала „Сочи”. Произведенията на взелите участие над 1000 деца, бяха в разделите: фотография, литературно творчество и изобразително изкуство. Дипломите и наградите бяха връчени от началника на отдел „Несебър – Световно наследство” Златин Чаушев. Програмата за първия ден завърши с прожектирането на тематичния филм „Casablanca” по случай Деня на Черно море.
В началото на втория ден, всеки можеше да разбере как се става морски капитан на специално създадена среща с организатора на точно такива курсове капитан Атанас Златев. Той даде изчерпателна информация кой, кога и къде провежда подобно обучение, а също така се обсъдиха и възникналите въпроси по темата. Последва презентацията изнесена от началника на отдел „Управление на проекти по Еврофондове” – Галина Бабева, която запозна присъстващите с различните възможности да си прекарат интересно на морето през есента и зимата. Темата разглеждаше новите туристически атракции по проекта „Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт”, в който участват общините Несебър, Бяла и Долни чифлик.
Наред със сериозните и полезни теми, първи ноември предложи на жителите и гостите на Несебър удобен случай да се отдадат на рибните удоволствия. Още сутринта отвори врати ателие-работилничка за Арт-риболов, където малки и големи изработиха собственоръчно симпатични сувенири, които отнесоха у дома за спомен. Пет двойки имаха възможност да се развихрят в кулинарно състезание и да сътворят вкусни чудеса от морски дарове, съвсем на живо пред гостите на фестивала.
По-късно пет от риболовните кораби на Несебър премериха сили в забъркването на рибена чорба, която гостите на фестивала имаха възможността да дегустират на воля. Оказа се, че безпогрешно гастрономическо небце имат и журито, и гостите, които гласуваха паралелно, но без да се допитват помежду си. Мнението им съвпадна напълно и местата се разпределиха по следния начин: победата отиде при риболовен кораб „Нико” с капитан Анастас Янулов, втори се нареди корабът на Кирил Жеглев, третото място си поделиха „Кирил 45” с капитан Александър Стоянов и РК 41 на Апостол Иванов. Въпреки това журито в състав: Огнян Костов, Димитър Станков, Деян Божинов, Светла Костадинова, бе категорично, че най-вкусната рибена чорба може да се опита само в Несебър. Освен дегустация, гостите на събитието можеха да си купят и пресни сезонни риби и сами да си приготвят нещо вкусно у дома.
Денят не премина и без рибарски истории и изненадващи музикални изпълнения, а вечерта, в духа на празника на народните будители, завърши още по-приятно – с премиера на новата стихосбирка – песнопойка на Иван Ненков, известният несебърски поет, написал едни от най-красивите и трогващи стихове за морето. На премиерата авторът сподели, че хитът по негов текст „Ах, морето” е в учебника по музика за 8 клас, а самата книжка, издадена с помощта на приятели, съдържа 70 текста на все известни и любими български песни. Иван и Живка Ненкови изпяха някои от тях, като повече от час публиката се любуваше на двугласието им. След това авторът и неговата половинка раздадоха автографи с присъщата си скромност и духовитост.
В сутрешните часове на третия, неделен ден, се проведе играта „Златната монета”, в която възрастови ограничения нямаше. Включиха се 200 деца и възрастни, българи (от Несебър, Слънчев бряг, Добрич, Смолян, София, Бургас, Първомай, Варна, Асеновград, Кърджали, Св. Влас и Пловдив) и чужденци (Украйна, Русия и Дания). На финала, всички участници написаха свои впечатления от играта в корабен дневник, специално подготвен за случая, като преди това трябваше да изпеят химна на своята страна. Спомен от състезанието бе златната монета с църква от Несебър, която получаваше всеки накрая.
В ранния следобед на последния фестивален ден бяха обявени победители от томболата и от конкурса за рибарска снимка. Геновева Тиханова от Слънчев бряг бе изтеглена като победител от томболата и получи картина от Румяна Йоргова от Дружеството на несебърските художници, керамични сувенири от „Арт галерия“ – Несебър, и рибни специалитети, осигурени от „Несебър Фиш“, „Морски риболов“ – Несебър, и „Рибарска среща“ – Несебър. В забавната игра се включиха приблизително 500 души от следните населени места: Ямбол, Димитровград, Гълъбово, Варна, Бургас, Пловдив, Монтана, Враца, Елхово, София, Габрово, Велико Търново, Айтос, Провадия, Св. Влас, Казанлък, Поморие, Стара Загора, с.Равда, к.к Слънчев бряг, Асеновград, Самоков, с. Ягнино (Варненско), с.Тънково, Пазарджик, Чирпан, с. Горица, с. Ветрино, Котел, с. Рудник, Белово, Каблешково, както и гости от Русия и Украйна.
Наградата от фотоконкурса – калъф за въдица на известна фирма, отиде при Христо Бесалев от Несебър за впечатляващата му снимка с две акули.
На финала на фестивала, в който над 50 деца доброволци се включиха в организационните дейности, рибни вкусотии и песни бяха подготвили самодейците от клуб „Македонка”. Празникът завърши с българско хоро, а всеки отнесе личен морски спомен от Несебър.
Така в три дена градът на ЮНЕСКО отново показа, че на малкия полуостров може да се забавлявате и да си прекарате добре дори и през есента. Самите гости на фестивала споделиха, че освен приятно впечатление, градът излъчва и особен вид уют. Рибният фестивал е още един от начините да се удължи туристическият сезон и да се покаже, че Несебър е привлекателен по всяко едно време от годината.