Тридневен музикален форум в Несебър

Тридневен музикален форум в Несебър

В дните от 6 до 8 септември Oбщина Несебър беше домакин на музикалния форум „Моя страна, моя България“. Съорганизатор на събитието беше СНЦ „Авигеяшаама“ .

Цел на форума бе да покаже ценното в българските традиции и да го съхрани за бъдещето, да представи съкровищата на народа ни от древността и да внесе обединителен дух на националния празник

В продължение на три дни на три различни сцени несебърската публика се наслади на български фолклор и популярна музика в изпълнение на самодейни състави от  Шумен, Пловдив, Хасково и Харманли.

На връх празника на Съединението – 6 септември на сцената на площад „Жулиета Шишманова“ за гражданите и гостите на Несебър своите  поздрави поднесоха дамите от Общоградски спортен клуб „Мадарски конник“, вокалистката на ВГ „Бамбини“ и талантливи гайдари от Шумен, които изпълниха своите мелодии и танци с огромна радост и вдъхновение.

Българска народна песен и обичаи са част от културните артефакти на нашата цивилизация. Това бе мотото на втората музикална вечер, провела се на сцената на амфитеатъра в стария Несебър.

Невъзможно е да си представим българската култура без народното творчество, което разкрива произхода на духовния живот на народа ни. В продължение на векове, хората събират и  съхраняват своите народни песни и традиции. Предават ги от уста на уста и пазят тези шедьоври, изпълнени с дълбока мъдрост. За това ни напомни ФГ  „Веселина“  при НЧ „Стоян Чилингиров“ – Шумен, която показа корените на българския дух чрез народния обичай „ Рязане на брада след жътва“.

На 8 септември на градския стадион на Несебър се проведе последната вечер от музикалния форум „Моя страна, моя България“, посветена на приятелството. Хора  от близо и далеч се събраха, за да изразят любовта си към България. Стела Просен – българка, омъжена в Швеция, живееща от 50 години в чужда държава, не може да забрави родината си. Тя дойде от Швеция , за да изпее „Моя страна, моя България“. Евгени Димитров пропътува разстоянието от Словения, за да участва в това приятелско събиране в името на България.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80.html">
Pinterest
RSS