Телемост свърза ученици от Бургас с украинските им приятели в Николаевск

Телемост свърза ученици от Бургас с украинските им приятели в Николаевск

Днес телемост за пети пореден път свърза възпитаниците на българското СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Бургас и украинското 7-мо средно общообразователно училище в гр. Николаев. Контактът между двете училища и виртуалните срещи се провеждат с помощта и под патронажа на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов от 2014 г. насам. Те са част от международен проект за обмен на социално-културен опит между ученици, станал вече традиционен за двете училища.

В нашия глобален свят е важно младите хора от различни народности да имат възможност да общуват, да се опознават взаимно и да обсъждат теми, които ги вълнуват. Шанс да комуникират им дават съвременните технологии, а връзките, които изграждат са един от начините за възпитание в дух на общност и взаимно уважение. Така от Почетното консулство на Украйна в Бургас обосноваха идеята си за телемоста между двете училища и откриха поредната видеоконферентна връзка.

Всеки от телемостовете е подчинен на определена тема. Тази година тя е „Ученическо самоуправление”.

Учениците от Бургас и Николавеск представиха разнообразните форми на самоуправление в своите училища. Най-малките възпитаници на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – от първи  клас, поздравиха своите украински приятели с песни, изпълнени на български и руски език, второклансниците представиха драматизация на приказката „Дядо вади ряпа” на руски език, а дванадесетокласници се включиха със стихотворение на Тарас Шевченко на украински език и украинска народна песен. От своя страна украинските ученици поднесоха поздравите си с различни художествени изпълнения.  

 

Контактът между двете училища ще продължи. Идеята е младите хора да могат да общуват в реално време и виртуалните срещи, които вече са устойчива традиция, им дават възможност за това. Те осъществяват и лични срещи. През  2015 г. и 2018 г. група  ученици от гр. Николаев посетиха Бургас и се запознаха на живо с българските си приятели, като едноседмичната им почивка в Слънчев бряг беше осигурена от Почетното консулство.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D1%81-%D1%83%D0%BA.html">
Pinterest
RSS