Творческа вечер събра почитатели и приятели на поета Николай Искъров

Творческа вечер събра почитатели и приятели на поета Николай Искъров

„Скитникът на моята душа” бе насловът на творческа вечер, посветена на поета Николай Искъров.  Под това заглавие е и новоиздадената книга със събрани негови стихотворения, която бе представена в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”. Залата бе препълнена с хора, пожелали да отдадат почит на големия поет, който загина заедно със съпругата си Красимира Донева при катастрофа преди 18 години. Предимството на поетите, които вече са в друго измерение е, че можем да общуваме с тях чрез соловото, което са оставили. Те продължават да ни говорят, докато книгите им съществуват. Думите на Николай Искъров докоснаха множеството в залата, поднесени от актьора Никола Парашкевов под съпровод на китара от Тодор Тодоров, ученик в НУМСИ-Бургас. Прозвучаха и две стихотворения, които поетите Валери Станков и Иван Ненков са посветили на Ники Искъров.

Издателство „Знаци“, подкрепено от  Община Бургас, Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и Народно читалище „Фар“, бе инициаторът на творческата вечер и събирането на поезията на Николай Искъров в сборник. Названието й е част от популярното стихотворение „Дъждът е скитникът на моята душа“. В 13-минутният филм, който бе показан като финал на събитието, чухме стихотворението като песен, изпълнена от Пламен Ставрев. Припомнихме си обичания музикант и с другата популярна песен по стих на Искъров – „Искам да съм негър“. Децата на поета Мира и Искър благодариха на организаторите и многолюдието в залата за поднесените обич и уважение. 

Стихосбирката „Скитникът на моята душа“  съдържа 126 стихотворения, разделена в 11 цикъла. Освен поезия, тя съдържа споделено от приятели и колеги на Николай Искъров – Недялко Йорданов, Керана Ангелова и Владимир Янев, както и думи на Румен Леонидов, написани специално за това издание.

 

 

 

 

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF.html">
Pinterest
RSS