Студенти предлагат концепции за „зелено“ развитие на Бургас

Студенти предлагат концепции за „зелено“ развитие на Бургас

На 27 ноември, от 12.00 ч. в хотел Приморец, град Бургас, ще се състои официалната церемония по награждаването на победителите в студентския конкурс „Зелен Бургас“. Конкурсът е организиран от Посолството на Нидерландия и Съюза на урбанистите в България с цел да генерира концепции и идеи за устойчиво развитие на Южен Бургас.

Събитието ще бъде открито от посланика на Нидерландия г-н Том ван Оорсхот. Очаква се в церемонията да се включи и кметът на община Бургас, г-н Димитър Николов. Сред поканените за участие са урбанисти, архитекти, студенти, представители на неправителствени организации, компании и др.

Церемонията ще бъде последвана от лекция на холандския урбанист и архитект г-н Ваутер Вос, посветена на преобразяването на крайбрежните райони. Ваутер Вос ще представи успешни проекти, както и конкретни идеи за устойчивото развитие на градовете. Акцент в презентацията ще бъде поставен и върху начините за финансиране на проектите. Г-жа Веселина Илиева, Главен архитект на Бургас, ще представи плановете за устойчиво развитие на града, а г-жа Галина Алексова, Председател на Съюза на урбанистите в България, ще се фокусира върху постиженията и предизвикателствата пред младите специалисти в областта. Зеленият ден ще приключи с изложба в хотел Приморец, представяща селекция на най-добрите проекти, включени в конкурса „Зелен Бургас“.

През същия ден, от 14.30 ч., отново в хотел Приморец, ще се проведе бизнес-семинар, на който холандски компании, развиващи бизнес в България, ще представят свои „зелени“ практики и иновативни технологични решения.

Програма за целия ден можете да намерите тук.

За конкурса

Началото на надпреварата беше поставено на 8 октомври 2014 г. и за участие в нея бяха поканени българските студенти в специалностите Урбанизъм, Архитектура и Ландшафтна архитектура. Кандидатите разполагаха с един месец да предложат идеите си и да се преборят за голямата награда – пътуване до Нидерландия и визита в Ателието на Главния правителствен архитект. Класиралите се на второ и трето място ще получат парични награди. Специални отличия ще връчат Съюзът на архитектите в България – Дружество Бургас, Камарата на архитектите – Регионална колегия Бургас и Съюзът на урбанистите в България. 10-те най-добри концепции ще бъдат предоставени на община Бургас.

Бургас бе избран заради амбициозните си планове за устойчиво развитие и систематичните усилия да се превърне в модерен, удобен и здравословен за живеене град. Районът на техническото задание, Южен Бургас, разполага с многобройни специфики и природни дадености, които да предизвикат креативността на бъдещите урбанисти и архитекти.

Журито на конкурса се състои от доказани експерти, като Главния архитект на община Бургас, представители на Съюза и на Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, както и холандски експерт.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BB.html">
Pinterest
RSS