Спортен деятел дарява книги на училището и библиотеката в Приморско

Спортен деятел дарява книги на училището и библиотеката в Приморско

В навечерието 1 ноември – Ден на народните будители, правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, който е и президент на Българската Федерация по подводни спортове, дари на училищната библиотека и читалището екземпляри от книгата за живота на революционера.
Изданието е очерк за живота на четника, който е и вторият учител в първото българско училище, открито през 1869 в Бургас. През 1875 г. поп Сава се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Името на Сава Катрафилов е изписано на седмо място след това на Христо Ботев в криптата на Околчица.

От книгата става ясно, че през 1874 г. поп Сава посещава Странджа планина, където се запознава с патриота Стоян Шивачев. Там намираме и следния текст:

„Двамата използват пребиваването си в този буден край да провеждат широка агитация за приобщаване на странджанското население в подготовката за народното въстание. Двамата стават близки приятели, с общи културни, просветни и патриотични интереси. Поради обстоятелството, че района на Странджа и по-конкретно Хасекията ( Хсекѝ- привилегирована област) обхващат поречията на реките Велека, Младежка и Ропотамо, до самия черноморски бряг, отдалечен от по-големи градски центрове и главни пътища, покрит с вековни дъбрави и чисто българско население, Сава Катрафилов наименува спонтанно и с възхита района „Нова Америка“ и преценя, че тук прекрасни условия за широко революционно движение и за бази на бъдещите въстанически чети“

Тази добре оформена книга представлява интересно произведение, което се чете на един дъх!

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89.html">
Pinterest
RSS