Созопол  посвещава  цяла  седмица на празника на града

Созопол посвещава цяла седмица на празника на града

Богата и разнообразна културна програма е подготвила Община Созопол за празника на града и в чест на  Света Марина – закрилницата на морския град .

Празничната програма започва от 12 юли, сряда, в Етнографския музей, където с фолклорни спектакли под наслов  „Не се гаси  туй,  що не гасне” в продължение на пет дни от 19.00 ч. свои концерти ще представят ансамбъл „Лазур” и самодейните състави на с.Равна гора, с.Росен, гр. Черноморец и Тракийско дружество „Яни Попов”- Созопол.

На 16 юли от 10 ч. на амфитеатър „Аполония” ще се състои ритуал по вдигане на държавното, европейското  и общинското знаме, след което ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България. От 18 ч. в Етнографски музей ще бъде открита изложбата  „Късно средновековно оръжие -16 -17 век “ , час по-късно ще се проведе фолклорен спектакъл на ТД „ Яни Попов” – гр. Созопол. Празничната програма за деня ще завърши с концерт на АНТП- Сливен от 20 ч. на амфитеатър Аполония.

В параклис „Света Марина” в местността Света Марина ще бъде отслужена Вечерна служба.

Кулминацията на празничните събития е на 17 юли, понеделник. Денят ще започне Празнична литургия, която ще бъде отслужена в 8  ч. на амфитеатър Аполония. В 8.30 часа ще бъде даден старт на  традиционния плувен маратон от рибарското пристанище с  финал на Централния плаж.

От 10  ч. в местността „Света Марина” започват народните тържества, които включват водосвет в параклис Света Марина, курбан за здраве и благополучие и  фолклорен концерт с  участието на народната певица Жечка Сланинкова. Успоредно с това в залива на Созопол представители на морските клубове ще направят демонстрация -Яхт клуб , Гребен клуб и джетове.

От 16 ч. на стадион „Арена Созопол” ще се проведат традиционните народни борби.

Празничният спектакъл, посветен на Света Марина, ще започне от 20  ч. на амфитеатъра . Той включва  „У наше село”- спектакъл на ФА „Балгаран”, лазарно шоу и концерт на Поли Генова.

 Празнична заря ще постави финал на празничния ден.

Последният, седми ден от културните прояви, посветени на празника на Созопол, е предизвикателство пред красивите жени. На 18 юли от 20  ч. стартира традиционния конкурс за красота „Мис Созопол”-2017, а от  22 ч. е началото на концерта на  Рафи.