Словесен новогодишен круиз из Европата

Словесен новогодишен круиз из Европата

Посрещането на Новата година винаги е свързано с очаквания и надежди. Пожелаваме си неща, които искаме да се сбъднат, правим си равносметка какво сме постигнали и какво сме оставили за после, подготвяме си меню за празничната вечеря, компания, с която да я споделим, ровим в гардероба за подходящи тоалети… Стараем се да спазваме нашенските си традиции, които все повече придобиват съвременен облик. Нищо лошо, разбира се! Светът се променя, хората – също…  Само дано да е към по-добро! Какво друго правим? Ами най-често си правим списък на нещата, които трябва да изпълним през новата година. Макар че рядко успяваме да отметнем всичко от списъка за предходната. Най-трудно изпълнимите неща май са: да отслабна и да откажа цигарите…

И така – емоциите по подготовката за новогодишната нощ са нагорещени на 200% по скалата за печене на пуйка.  И като казвам „пуйка”, та се сещам, че това изобщо не е нашенски табиет. Даже напротив – както твърдят унгарците, срещу нова година не трябва да се яде хвъркато, за да не излети късмета от къщата…  Но пък е интересно да направим една разходка по света и да видим кой как посреща новата година.

Ето ни във Франция. На трапезата задължително присъстват гъши дроб и шампанско, но основното е пуйка с кестени. Типично френско е да се разменя хляб. От едно време първата жена, която налее в празничната нощ вода от извора, трябва да остави там франзела хляб, втората отишла на извора я взема и оставя своя… и така всички домакини в селото си разменят хляб. Сега, естествено, тази традиция е осъвременена. Никой не ходи до извор да налива вода, след като навсякъде има водопровод… Интересно е, че и до сега на някои места се спазва обичаят  в новогодишната нощ всеки селянин, който произвежда вино, да влезе в избата и да почука три пъти по всяка бъчва. Това е според поверие, че виното има душа и се сърди, когато го забравят. Също така има обичай всеки млад човек в новогодишната нощ да носи рибка от сладко тесто и в полунощ, когато светлините ,гаснат, да отхапе главата й. Ако сбърка и в тъмното отхапе опашката, няма да му върви през годината. Мнозина французи посрещат новата година, като ядат палачинки. Други следват традицията да се целуват под елхата, когато настъпи полунощ.

Отправяме се към Италия. Новогодишната нощ там ухае на портокали. Традицията повелява на този празник на близките да се подаряват портокали. На новогодишната трапеза има задължително леща, защото тя символизира парите. Яде се и грозде, по същата причина.

Червено бельо в новогодишната нощ за италианците носи любов, просперитет и добър късмет. Във Венеция хората се събират на площад Сан Марко за масова целувка в новогодишната нощ.

Италианска традиция е на Нова година да се постави на перваза на прозореца запалена свещ и до нея монета, за да бъдат всички здрави и щастливи.

Италианците от Неапол на Каподано, както те наричат новата година, имат обичая да изхвърлят през прозорците стари мебели и други предмети, което се възприема като символ на смъртта на отминалата година.

И още нещо любопитно: Коледните пазари в Италия затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но спокойно – въгленчето е захарно!

Сега да прескочим до Гърция. Доста нашенци посрещат новата година там, сигурно защото просто им се иска да потрошат някоя и друга чиния за разтоварване… разтоварват си и портфейла, но това е друга тема. В Гърция не се чудим защо по къщите виси лук. Такава е традицията – на входната врата на дома се окачва връзка кромид лук, като символ на прераждането за новата година. На следващата сутрин родителите събуждат децата си, като намазват главите им с лука. В някои части на страната  пък използват последните часове от старата година за партия игра на карти. Който спечели, той ще се радва на най-много успехи през следващите 12 месеца.

При гърците коледните подаръци се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца. И още нещо любопитно – в Гърция елхата си съперничи с корабче. Декоративният плавателен съд се прави от хартия или дърво и се украсява с малки разноцветни лампички. Корабчето се поставя до входната врата на къщата или близо до камината. Носът му е обърнат към центъра на дома. От 1999 г. в центъра на Солун – втория по големина гръцки град – се издига огромна метална конструкция с формата на тримачтов кораб. В съседство до него е градската елха.

Ето ни в Англия, а джобовете ни са пълни с… въглища. Там е прието когато ходиш на гости на Нова година, да носиш със себе си въглен, за да го хвърлиш в огнището на домакините. Идеята е огънят да не спира да гори цяла година, а семейството да е здраво и сплотено. Когато Биг Бен удари 12 часа в полунощ, всички започват да пеят шотландската песен “Auld Lang Syne” (“Добрите стари дни”), написана от Робърт Бърнс през 1700 година. Сещате се… „за старата любов, за миналите дни, ти чаша нежност ми подай”…
И още: в полунощ англичаните прекрачват прага на къщите, като в джобовете си са поставили въгленче, монети и сол.  Монети– за богатство, парче въглен – за топлина и сол – за храна през следващата година.

Купуваме кило грозде и се отправяме към Испания. Там в новогодишната нощ без грозде не може. Испанците гълтат по едно зърно грозде при всеки един от дванайсетте удара в полунощ – така те вярват, че ще имат по-голям късмет през всеки от 12 месеца на следващата година. Така всеки бърза да изяде 12 зърна от плода, като на всяко си намисля по едно желание за предстоящата година. Тази забавна традиция датира от 1909 година, когато гроздовата реколта била много добра и кралят решил в новогодишната нощ да раздаде излишъка на хората.

В някои от по-големите градове хората се събират на градския площад и ядат заедно гроздовите зърна, докато си предават един на друг бутилки с кава –  вид леко газирано каталунско вино, бяло или розово на цвят.

Преяли с грозде, отпрашваме към Финландия, за да си погадаем с… разтопен калай.

Дългогодишна финландска традиция е новата година да се прогнозира по този начин. Калаят се загрява и се излива в съд с вода, а по образуваните форми в течността се гадае бъдещето –формата на сърце означава сватба, корабът означава пътуване, а прасето е знак за изобилие от храна. В новогодишната нощ финландските девойки хвърлят през глава чехъл или обувка. Ако тя удари с върха си вратата – означава сватба.

Вземаме си подарък – новогодишните подаръци там се изнасят предварително на масата.

Следващата ни дестинация е Дания. Точно в полунощ там е такава какафония от думкане! Научаваме, че това си е традиция – влизането на новата година в домовете се известява с удряне по вратите на съседи и приятели.

Научаваме още, че датчаните пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може в новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата. Те вярват, че колкото повече съдове счупят, толкова повече добри приятели ще имат. Младежите пък тропат и вдигат шум, за да изгонят неволята през вратата. Много датчани отбелязват Нова година със странна традиция – те посрещат полунощ върху столове, а когато настъпи моментът, скачат заедно от тях „в новата година“. Този скок в месец януари се счита за символ на добър късмет и прогонване на лошите сили.

Ето ни и в Ирландия, където по традиция се влиза в къщата през предната врата, а при настъпването на 12-я час се излиза през задната. Новогодишен ирландски обичай е поставянето на имел под възглавницата. Тъй че, който не е срещнал още любовта на живота си, нека последва ирландското ноу-хау – на 31 декември да сложи под възглавницата си имел или бръшлян. Казват, че късметът в любовта е гарантиран!!!

По древен обичай в Шотландия, а и в Уелс главата на семейството разтваря широко вратите на къщата при последния удар на часовника. Той пропуска старата година и кани Новата да влезе.

Шотландците вземат нещата в свои ръце относно късмета и действат директно – осигуряват си висок чернокос красавец, който пръв да прекрачи прага на дома през новата година. Според популярното поверие това ще донесе късмет за цялото семейство през следващите 12 месеца. Смята се за лошо предзнаменование, ако първа прекрачи прага жена. Да не дава Господ пък и да е руса. Нежелани първи гости са и русите мъже.

Харесва ни шотландската традиция, според която в новогодишната нощ всеки може да отиде в която къща поиска, знаейки че ще бъде радушно приет. Хвърлянето на бучка въглища е задължително – огънят на домакинята никога да не загасва.

В Швеция и Норвегия също отдават значение, ако човек влезе дома им в новогодишната нощ. Вярват, че този, който дойде в къщата, носи щастие.

В Холандия похапваме от новогодишната трапеза традиционните понички със стафиди. Такива понички се пекат само тогава. В полунощ всички кораби, намиращи се в пристанищата на Холандия надуват сирени и приветстват с тях настъпващата нова година.

Разходката ни продължава в Германия.  Там изсипват разтопено олово в студена вода, за да видят какви форми ще извае съдбата и какво ще им донесе идната година. Много германци посрещат новата година с поничка с конфитюр или ликьор, но за по-забавно традицията повелява някои понички да имат различен пълнеж, като горчица, например, и който я изяде, ще има лош късмет. В Германия, както и в Австрия, коминочистачът и свинята се смятат за символи на щастието. Твърди се, че още в старо време ако се появял коминочистач на новогодишния празник, хората тичали след него, стараейки се да го докоснат и да се нацапат със сажди. Вярвали, че това носи щастие. Във Виена всяка година се излива специален медал – сувенир, на който е изобразено как дете язди свиня. На Нова година австрийците се угощават с малки прасенца и подаряват марципанови или шоколадови прасенца.

Както се вижда, в основата на всички новогодишни традиции се явява гадаене на бъдещето и символични ритуали за късмет.

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратно на 12. Като всяко има своя символика – рибата е на щастие и благополучие, орехите символизират тайните и трудностите на живота.

Чехите вярват, че е възможно да се предскаже какво е подготвила новата година, като разрежат ябълка наполовина и погледнат формата на сърцевината й. Освен това на трапезата си те, както и словаците трябва да имат задължително не какво да е, а шаран.

В Румъния Нова година се посреща с обредни коледарски песни. Коледарите държат в ръце изкуствени цветя, прикачени на пръчка или клонка.  Румънските фермери опитват да общуват с животните си в новогодишната нощ и ако успеят, ще имат късмет през следващата година.

В Белгия  на 1 януари белгийските деца четат новогодишни писма на своите родители или баби и дядовци, които са написали в училище и са ги украсили с традиционни мотиви като ангели, рози и панделки.

В Турция, докато камбаните звънят на Нова година, традицията повелява да се отвори входната врата и да се поръси сол на прага. Смята се, че този акт носи мир и изобилие на дома и бизнеса.

В Украйна пък задължително сред украсата на елхата задължително трябва да има паяжина. Тази традиция идва от една легенда: в бедно семейство си отгледали елха, но нямали пари за украса. Елхата останала без декорация в центъра на къщата и след няколко дни паяците започнали да плетат своите мрежи по клоните ѝ. Когато на празника децата се събудили, открили, че паяжините са се превърнали в чисто злато.

Разходката ни свършва тук. Но с уговорката, че ще направим още една обиколка – този път извън Стария континент.  Сега само като анонс ето два атрактивни обичая извън Европа.

На Филипините новогодишния дрескод е облекло на точки. Според местните вярвания кръглата форма носи благоденствие. По тази причина в новогодишната нощ филипинците се обличат в дрехи на точки, ядат портокали, или други кръгли плодове и пълнят джобовете си с монети, с надежда за богата година.

За нова година в Аржентина окачват по витрините розово бельо, а всички неомъжени жени получават такова като новогодишен подарък. Розовият цвят символизира чистата и романтична любов, и според поверието бельото в такъв цвят носи на притежателката си късмет в намирането на идеалния мъж.

Да си пожелаем късмет и където и да се намираме, нека посрещнем Новата година с празнично и оптимистично настроение!

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B7-%D0%B8%D0%B7-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0.html">
Pinterest
RSS