Сезонът е подходящ за калолечение, морелечение, лечение с луга и хелиотерапия

Сезонът е подходящ за калолечение, морелечение, лечение с луга и хелиотерапия

Лятото е към своя край, но все още може да се възползваме от последните топли дни, които ведно с природните дадености на нашия регион могат да осигурят спокойна и здравословна зима, съветват от РЗИ-Бургас.

Поморие и Бургас предлагат луга, лечебна кал и слънце без ограничение.

Лугата е краен продукт от солодобива, при който морската вода след престой в изпарители и солници и кристализация на солта остава над солния пласт като гъста маслоподобна, без мирис, мътна течност. Тя съдържа всички елементи и микроелементи на морската вода – калий, натрий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, стронций и др. Въздействието е комплексно с термични, химични и механични фактори. Термичният фактор има важно значение за лечебните резултати. Лугата има голям топлинен капацитет и малка топлопроводимост, поради което е добър физиологичен дразнител. Химичното действие се обуславя от преминаването през кожата на йони, водноразтворими вещества, соли и микроелементи. Механичното действие ускорява лимфния и венозния отток.
Въздействията върху организма, след провеждане на процедурата с луга, са: подобряване на кръвоснабдяването; ускоряване на резорбцията и разнасяне на патологичните продукти; намаляване на отока и болката; повишаване на обмяната и ускоряване на възстановителните процеси.

Калта представлява природен продукт, формиран от органични и неорганични съединения с участието на различни химични, биологични и микробиологични процеси в лиманно езеро. Калта се отличава със своята фина структура, висока пластичност, алкална реакция и миризма на сероводород. Същността на калолечението се свежда до комплексното въздействие на всички фактори на лечебната кал, между които основна роля играят термичния, химичния и механичния фактор.
Лечебните фактори оказват специфично действие върху организма предимно по нервно-рефлекторен път, с отключване на интимни адаптивни реакции, при които най-важно участие имат ендокринните механизми и хипоталомо-хипофизно адренокортикални, хипофизо-тиреоидно, симпатико-адренална вериги.
Под въздействието на лечебните кални процедури настъпва значително активиране на метаболитните процеси.

Калолечението – ползи за здравето

Калолечението има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира метаболитните процеси в организма.

С най-голяма ефективност е при следните заболявания:

 – Заболявания на кожата – псориазис и псориатичен артрит, трофични кожни язви, склеродермия;
 – Заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози, артрити, болест на Бехтерев /анкилозиращ спондилит/ състояния след травми и фрактури;
  – Заболявания на женската полова система – стерилитет, дисменорея,  овариална хипофункция, параметрити;
 – Заболявания на мъжката полова система – простатит, олигоспермия, епидидимит, везикулит;
 – Заболявания на обмяната – диабет, обезитас, остеопороза;
–  Заболявания на периферната и централна нервна система – неврити, радикулити, дискова болест, детска церебрална парализа.

Противопоказания за калолечение:

– повишена температура;
 – повишено кръвно налягане;
 – кръвотечение;
 – инфекциозни заболявания;
 – остър възпалителен процес;
 – злокачествени тумори;
 – злокачествена и други тежки анемии;
 –  тежко изтощение и умора;
 – състояние след инфаркт на миокарда;
 – състояние след мозъчен инсулт /кръвоизлив или тромбоза/;
 – често кървяща язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 – нефрити и нефрози;
 – стенокардия;
 – тежко заболяване на белите дробове /активна туберкулоза, белодробен абсцес,Ø
пневмосклероза и бронхиектазии/;
 – бременност;
 – психични заболявания.

Как да се възползваме оптимално и здравословно тази процедура?

За децата не е препоръчително да влизат в лугата, с калта могат да се
намажат крачетата до колената. Възрастните могат да стоят първоначално 7-10 мин. в лугата, като постепенно максималният престой може да достигне до 30 мин. – не повече. За да се получи лечебният ефект, след изкъпване в морето, е желателно душ със сапун да се направи след 12 часа. Всеки може да прави процедури, когато и както реши, но ако търсите не само разкрасителен, а истински лечебен ефект,  трябва да направите поне 15 последователни процедури.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D1%80.html">
Pinterest
RSS