Световно признание за художника-реставратор Климент Атанасов

Световно признание за художника-реставратор Климент Атанасов

Международната организация за духовно наследство го удостои с орден „Чест и мъжество”

Художникът Климент Атанасов бе удостоен с отличието на Световната организация за духовно наследство – орден „Чест и мъжество”. Председателят на организацията Александър Рабинович му връчи ордена на официална церемония в иконната зала на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” – мястото, за което Климент има голям собствен принос като реставратор.

Понятието чест в нашата епоха на релативизъм звучи много средновековно, но то е изключително ценно в нравствения свят на всеки един от нас и Климент напълно заслужава да бъде удостоен с нещо, което носи в себе си името „чест”, каза в началото на церемонията философът Пеньо Костадинов, който е и автор на биографичната книга за художника. „Творчеството на Климент Атанасов е част от съкровищницата на духа в буквален смисъл. Но и в преносен, защото носи духа на чест и мъжество на стария красив Бургас”, допълни той.

„Дойдох тук с мисията да връча тази награда, а така също и да създадем център на нашата организация, която се занимава с обозначаването, поддържането и рекламирането на паметниците на културата, които са от световно значение. Когато видях списъка на обектите и нещата, които този забележителен човек Климент Атанасов за крехката си възраст е успял да реставрира и да ги направи достъпни за хората, бях убеден, че той заслужава да получи тази награда. Той е личност от световна величина”, заяви в словото си Александър Рабинович. 

„Изненадан съм от тази награда и благодаря на всички, които са ми помагали и са споделяли това, което съм правил. От тук нататък има още много работа!”, лаконичен бе развълнуваният от признанието художник.

Орденът „Чест и мъжество” се връчва от 15 години. Негови носители са личности от целия свят, изявени в обществено-политическия и културен живот, сред които и шестима президенти. Климент Атанасов е първият българин, удостоен с това голямо отличие.

 

 

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82.html">
Pinterest
RSS