Световен ден на мързела? И що не…

Световен ден на мързела? И що не…

Прочетохме тук-там, че 10 август бил  Световен ден на мързела. И се  отбелязвал  повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Сигурно първите ентусиасти ги е мързяло да запишат първата година.

Всъщност, защо да няма и такъв празник? Както има Ден на труда, а е ясно, че никой не си пада чак толкова по труденето… Ама няма как.  Малко останаха съгласните, че трудът е песен… Още по-малко са убедените, че от труд може да се забогатее…

Та – Световният ден на мързела е факт. Има си и добрите страни, не само нищонеправенето. Ама пък да знаете: точно нищонеправенето е най-уморително…  Някои се уморяват дори само от мислене какво да не правят… Та, едното хубаво нещо е, че на празника на мързела, на който се предполага, че се отдаваме на леност и ни мързи даже да се обърнем на обратната страна на плажа /ако не ни е домързяло да стигне до там, де/, някой, който прави глупост след глупост ежедневно, този път ще пропусне.

Девизът на празнуващите днес е: „Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо.”

Църквата смята мързелът за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите. „Нека този ден не правим нищо. Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Това ще даде нов тласък на духа. Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене.” Това е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел. Къде точно е записано и кой точно го е прочел, не се уточнява.

За догодина може да се измисли друг девиз. Ама не днес… мисленето днес се счита за работа.

Всъщност, мързелът е много полезен понякога. Не случайно е казано: ”Накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл!” Доказват го редица изобретения, които улесняват живота: дистанционно, пералня, миялна, асансьор… Напоследък има даже и едни устройства, които помагат да си обуеш чорапите…  Ами роботите? Те могат вместо нас да правят какво ли не! Даже да ни обслужват в тоалетната…  Ха, кажете, че мързелът не води към прогрес!

По публикация в nationalgeographic.bg

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B5.html">
Pinterest
RSS