Руси Куртлаков празнува юбилей с изложби

Руси Куртлаков празнува юбилей с изложби

Художникът и бизнесмен  Руси Куртлаков реди изложби в две галерии едновременно –на ДХБ и „Бургас”. Повод е неговата 70-годишнина. Както в приказките, където се празнува по три дни и три нощи, едната изложба се открива на 17 юни вечерта, другата е подредена от сутринта на същия ден, а празнуването на самия рожден ден си е на точната дата – 26 юни. Наздравиците се подразбират.

18.30 е часът, когато юбилярът ще даде в петък старт на голямата си изложба в залата на бургаските художници на ул. „Александровска”. Втората галерия с по-камерната изложба  си е неговата, на ул. „Абоба”, където от години Куртлаков гостоприемно посреща и творци, и почитатели на изобразителното изкуство.

pageРуси Куртлаков е роден на 26 юни 1946 година.  От 1978 г. участва във всички изложби на групата на бургаските художници. Член на Съюза на българските художници. Има над 10 самостоятелни изложби, както и множество участия в общи изложби на СБХ. Негови творби са притежание на градските галерии в Бургас и Добрич, СГХГ-София, галерии в Русия, Канада, САЩ, Куба, Англия, Швеция, Португалия, Финландия, Италия, Франция, Испания, Полша, Белгия, Дания и др.

Галерията му  „Бургас” e открита през 1998 година и вече почти две десетилетия е притегателно място за художници от близо и далеч.

Руси Куртлаков е и известен меценат. През 2000 г. учредява Осмомартенската изложба на галерия „Бургас“ и оттогава всяка година награждава с грамота и парична награда три бургаски художнички.

С негови дарения изцяло или частично са реализирани кръстът на „Шилото”  – един от символите на Бургас, с автор Руси Стоянов,  паметникът на Апостол Карамитев, реновираният паметник на българския войник пред Военния клуб.

Освен направени парични дарения, сред които за параклиса „Свети Георги Победоносец“ и малкия паметник на Коджакафалията в двора на бившето сиропиталище, Художникът е дарил редица картини – на детските градини „Моряче“, „Златно ключе“, „Ханс Кристиян Андерсен“, на Община Бургас и Областна управа, както и на Дружество на художниците – Бургас и  фонда на Бургаската галерия „Петко Задгорски“.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B9-%D1%81-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE.html">
Pinterest
RSS