Реконструкция на Дома на НХК и Немската болница са акценти в бюджет`2019

Реконструкция на Дома на НХК и Немската болница са акценти в бюджет`2019

Рамката на Бюджет 2019 на Община Бургас е 272 492 000 лв.

Старт на проектите за реконструкция на Дома на НХК и на бившата Немска болница, както и 1000 нови паркоместа на територията на града влизат в бюджета на Община Бургас за 2019 година. Параметрите  и акцентите на бюджета бяха представени по време на публично обсъждане с участието на целият управленски екип на кмета Димитър Николов – зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев, зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, зам.-кметът по строителство Чанка Коралска, зам.-кметът по здравеопазване, спорт и социални дейности д-р Лорис Мануелян, директорът на дирекция „Бюджет“ Златина Караиванова.

По време на срещата стана ясно, че за част от паркоместата има готови и проекти.

„През 2017 г. Общината обособи 500 нови места за паркиране, а през миналата 2018 г. още 650, с оглед разрастването на града и необходимостта от повече паркоместа“, уточни зам.-кметът Чанка Коралска.

Тя анонсира и най-сериозните реконструкции на основни пътни артерии, които предстоят – сериозен ремонт на  бул. „Проф. Яким Якимов“,  на бул. „Стефан Стамболов“ – в участъка от входа на Бургас до светофара към бул. „Тракия“ и от кръговото пред хотел „Мираж“ до бул. „Демокрация“, на бул. „Захари Стоянов“ в ж.к. „Меден рудник“ и на  бул. „Димитър Димов“.  Сериозни ремонти предстоят и на главни улици в кв. „Банево“.

Сериозни  инвестиции са предвидени в Бюджет 2019  и за образованието, като акцент  са  модерни е-кабинети за първокласници, съобразени с новата информационна среда, подобряване на спортната инфраструктура в учебните заведения, както и старт на проектите за реконструкция на Дома на НХК и на бившата Немска болница, която е предвидено да стане модерна библиотека. Това разясни зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.

В проектобюджет 2019 са заложени средства за съфинансиране на игрален филм за поетесата Петя Дубарова, който ще се снима изцяло в Бургас и вече има подкрепата на Националния филмов център. 

През тази година е предвидено да стартира и още един мащабен проект на общината – изграждането на нов онкологичен център, които да обедини на едно място всички необходими звена за диагностика и лечение според най- актуалните тенденции в тази област, обясни зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

Сред акцентите в ресор Европейски политики и екология е изграждането на анаеробна станция за обработка на биоразградими отпадъци, монтирането на още подземни контейнери, промяна  и прецизиране на технологията за сметосъбиране, подписване на договор с независима лаборатория, която да измери нивата на въздуха и да определи кои са замърсителите в града, разясни зам.-кметът Руска Бояджиева.

Рамката на Бюджет 2019 на Община Бургас е 272 492 000 лв.

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%85%D0%BA-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82.html">
Pinterest
RSS