Протестиращите заради мръсния въздух в Бургас: Институциите са корумпирани!

Протестиращите заради мръсния въздух в Бургас: Институциите са корумпирани!

Мръсният въздух в Бургас събра гражданите на протест пред сградата на Общината днес. НА БРЕГА алармира със серия от публикации за безпокойството на хората за своето здраве и на децата си от изпускането в атмосферата на вредни газове. Живеещите в Бургас перманентно се оплакват от обгазяване – от тежък и лепкав въздух и миризма на нефтени продукти, а като основни замърсители посочват заводите „Лукойл“ и „Кроношпан“.

 

При замерванията за състоянието на въздуха в Бургас не са отчетени завишени норми, констатират от РИОСВ и Община Бургас.

По тази причина протестиращите днес изразиха недоволство и от работата на отговорните за качеството на въздуха и опазването на околната среда овластени лица. Заявиха, че са подавали многократно сигнали до РИОСВ-Бургас, до Община Бургас и на телефон 112, но без резултат. Според тях институциите са корумпирани, прикриват закононарушителите, а данните на измервателните уреди и станции се манипулират.

Организаторите на протеста Стоян Грозев и Стефан Петров внесоха и конкретни искания към местния парламент на Бургас. Сред исканията са РИОСВ да даде отчет за актуалното състояние на въздуха, а здравната инспекция да оповести данните за броя на заболели от белодробни заболявания в последните няколко години. Официалната информация на РЗИ е само за периода 2012 – 2014 г. и сочи завишаване за последните две години с около 20%. Грозев и Петров настояват още и да бъдат закупени от страна на Община Бургас сертифицирани уреди, които да бъдат раздадени на граждани – доброволци, за да се следи актуалното състояние на въздуха и от независими източници. Сред исканията са да има независими уреди или мобилни лаборатории, които да измерват всички замърсители, а не само някои.

От общинската комисия по екология, която заседаваше през това време в сградата на Общината, приеха декларацията с исканията и обещаха да посредничат за среща между протестиращи, екоинспекцията и здравната инспекция. 

„Ще напишем писма до тях – до РИОСВ и до РЗИ – Бургас, за да могат да ни отговорят. Тези отговори ще бъдат дадени на протестиращите и на медиите. Обсъдихме ги в комисията. За някои от тези искания трябва да се намерят пътища и начини за решаването им. Част от тези искания са към държавните – компетентни органи. Община Бургас каквото и да закупи, тези уреди трябва да бъдат калибрирани, най-малкото, за да могат да бъдат меродавни техните резултати“ – каза Георги Митев.

Той така и не поясни, въпреки отправените към него въпроси, дали съветниците ще внесат докладна записка да бъдат закупени подобни уреди. А Според заместник- председателят на екокомисията Бойчо Георгиев можели и самите предприятия да бъдат накарани да закупят измервателни уреди, но без да уточни как ще се случи това и по кой закон.

Борбата за по-чист въздух в Бургас продължава, а с нея се увеличават и онкоблните. За това говорят предвидените в бюджета на Община Бургас за 2018 година 8 милиона лева, които ще се инвестират в разширяването на онкодиспансера с нови крила и закупуване на модерна апаратура.