Пристанищата в Марсилия и Бургас подписаха меморандум за сътрудничество

Пристанищата в Марсилия и Бургас подписаха меморандум за сътрудничество

„Пристанище Бургас” ЕАД и „Пристанище Марсилия-Фос” се споразумяха за сътрудничество. Под меморандума, който бе сключен по време на първия Средиземноморски пристанищен форум (Med Ports Forum 2016) в Марсилия, Франция, подписите си сложиха изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов и президентът на пристанището в Марсилия Кристине Кабо Уерел. Основните теми, заложени в документа, са подобряване ефективността на пасажерската и товаро-разтоварна дейност на базата на обмяна на добри практики, обучение на персонал, мониторинг и контрол на сигурността, развитие на бъдещи общи европейски проекти. Промотиране на районите на Средиземно и Черно море на международния круизен пазар е друга цел на новото сътрудничество.

Основен фактор допринесъл за реализирането на двустранната инициатива е ролята на марсилските пристанищни власти в проектирането и изграждането на порт Бургас в края на 19 век. Под ръководството и прякото участие на инж. Адолф Герар (Жерар), главен инженер и директор на пристанище Марсилия в периода 1895-1897 г. пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик и пристанищна инфраструктура – източния вълнолом, 600 метра кейов фронт с тил, закрити складове – магазии. Реновираната „Магазия-1” със съхранената над 100- годишна подпокривна нитована конструкция „Айфел”, френските фарове в порта и марсилския камък по челния кейов фронт на трето и четвърто корабни места са действащите обекти, които сближават двата порта.

Инициативата за провеждането на Med Ports Forum е на най-големите пристанища в Средиземно море – Марсилия, Барселона и Геноа. Домакинът порт Марсилия е най-голямото френско пристанище с годишен товарооборот от почти 100 милиона тона товари и 2 милиона обслужени туристи от пасажерски кораби. В събитието участваха над 80 представители на Европейско-Средиземноморски пристанища, експерти и заинтересовани страни в сектора на морския транспорт. Бургаското пристанище участва във форума по специална покана на ръководството на пристанището в Марсилия и беше единственият участник извън региона на Средиземно море.

Средиземноморският пристанищен форум преследва две основни цели. Първата е сътрудничество и бизнес – развитие на региона, основано на максимата, че успеха на едни зависи и от успеха на другите. Втората цел – използване на форума за платформа на обмен на идеи за ефективна морско-пристанищна логистиката.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF.html">
Pinterest
RSS