Приключи реставрацията средновековния храм „Йоан Алитургетос“ в Несебър

Приключи реставрацията средновековния храм „Йоан Алитургетос“ в Несебър

След три години реставрация, извършена с подкрепата на американското посолство у нас, в Несебър официално бе отрита средновековната църква  „Йоан Алитургетос“. Специално за церемонията по прерязването на лентата в града дойдоха посланикът на САЩ у нас  Н. Пр. Ерик Рубин, министърът на туризма Николина Ангелкова и зам.- министърът на културата Амелия Гешева. Гостите бяха посрещнати  с ритуал пред крепостните стени от кмета на Несебър Николай Димитров, служители в общинската администрация и журналисти.

Това е поредният реставриран и консервиран археологически обект, който е част от туристическия маршрут „Духовен път”, каза кметът Николай Димитров при откриването на  обновения храм

Църквата е реставрирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културното наследство, който е отпуснал $ 720 000 за нейното възстановяване.

„Храмът е с уникална културна и историческа стойност. Той е символ за това древно място.  Ние финансирахме проекта за неговата  реставрация и консервация, защото вярваме, че опазването на културното богатство е наша обща отговорност”, каза посланикът на САЩ у нас  Н. Пр. Ерик Рубин.

От 2002 г. досега Посланическият фонд е финансирал реставрацията на 8 културно-исторически обекта в страната на обща стойност $1 084 380. На първия етаж на „Старото кметство” в Несебър е експонирана изложба с всички проекти в България, обновени с помощта на  Фонда.   

„Откриването на новия туристически обект изцяло кореспондира с идеята ни да превърнем България в дестинация на 4 сезона”, изтъкна министър Николина Ангелкова. Несебър е едно от най-посещаваните места по българското Черноморие. Само за първите 9 месеца на годината тук са реализирани над 9 млн. нощувки. В града се намират и едни от най-красивите архитектурни паметници на България.  Ето защо ще препоръчаме Несебър да бъде една от дестинациите, които National Geographic да включи в специално проучване за културно-историческото наследство на България, каза още министър Ангелкова.

Храмът „Йоан Алитургетос“ е построен през XIV век и е оцелял повече от седемстотин години. Според местни предания той е останал неосветен, но писмените извори свидетелстват, че в него са били извършвани богослужебни ритуали. Църквата е забележителна с разкошната си фасадна  орнаментика, прецизно изработена от тухли и камък.

По време на унищожително земетресение през 1913г. църквата е сериозно пострадала в горната си част и в следствие придобива вида, в който я познаваме днес. През последната четвърт на миналия век, отчитайки тежките свлачищни процеси засегнали крайбрежието на полуострова, държавата и общината предприемат мащабни брегоукрепителни  действия и районът на храма се  социализира.

Към  началото на 90г. на миналия век специалисти на общината забелязват появата на пукнатини по северната фасада на храма. След предприети от всички отговорни институции мерки е изработен реставрационен  проект.

Сътрудничество между Община Несебър и американското посолство за опазването на храма „Йоан Алитургетос“ е още едно доказателство за високата културно-историческа и художествена стойност на църквата, която е един от  символите на Несебър.

Общината продължава с плановите реставрационни дейности  на други обекти със статут на културна ценност по маршрута “Духовен път“. Стремежът на ръководството, е чрез съдействието на министерството на културата и министерството туризма, да се постигне удължаване на туристическия сезон и налагането на Несебър като водеща дестинация за религиозен и културен туризъм от национално и световно значение.

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD.html">
Pinterest
RSS