Приключи преписът на Паисиевата история в Замъка

Приключи преписът на Паисиевата история в Замъка

001

Приключи преписването на „История славянобългарска” в Замъка „Влюбен във вятъра”. В родолюбивото начинание се включиха 1211 „преписвачи” на различна възраст от различни градове на страната и чужбина. Своите редове в преписа остави и севернокорейският дипломат Ли Дженг Сик.

Собственикът на Замъка Георги Тумпалов

Собственикът на Замъка Георги Тумпалов

„Влюбен във вятъра” поде инициативата по време на тазгодишните Великденски празници. Последният ред в най-новия препис на първата българска история бе добавен само два месеца по-късно.

В Замъка преписването на Паисиевата история бе превърнато в ритуал. На старинно писалище до олтара в параклиса, осветявано от църковни свещи, на фона на църковно-славянска музика посетителите преписваха с паче перо и мастило ред по ред от най-святото българско произведение. Изпод почерците на деца и възрастни, българи и чужденци, оживяха велики ханове и царе – цялото героично минало на старата българска държава.

Севернокорейският дипломат Ли Дженг Сик

Севернокорейският дипломат Ли Дженг Сик

„Преписвайте тази историйца…и пазете я – да не се погуби!“, е написал някога Паисий. Два века по-късно признателните потомци го направиха в първия български замък.

„Влюбен във вятъра” е атракцион, насочен и към международния туризъм. Патриотичната идея да се преписва Паисиевата история тук е иновация, с която искахме да повдигнем родолюбивия дух у българите и да запознаем чужденците със славната и героична история на предците ни, казват от Замъка.

Преписът на „История славянобългарска” ще бъде дарен на културна институция. Списъкът с имената на всички, включили се в преписването й, ще бъде качен на сайта на Замъка „Влюбен във вятъра” zamaka.bg.
 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE.html">
Pinterest
RSS