Приемат в природоматематическите гимназии и с оценки от олимпиадите

Приемат в природоматематическите гимназии и с оценки от олимпиадите

Природоматематическите гимназии в страната ще могат да приемат ученици след VII клас и с резултатите от областния и националния кръг на олимпиадите по природни науки като допълнителен елемент към Националното външно оценяване и оценките от дипломата. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева на пресконференция днес. Промяната ще бъде записана в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование. Тя дойде след разговори между екипите на министерството и на Националната природоматематическа гимназия (НПМГ).

В новите разпоредби ще бъде записано, че в балообразуването е възможно да се взимат оценките от областните и националните кръгове на олимпиадите по решение на Педагогическия съвет. Максималните точки за резултат от олимпиада ще са 100, а общият максимален бал остава 500 точки. Компонентът олимпиада може да замества един от компонентите от Националното външно оценяване по математика, което е задължително за всички.

Със заповед на министъра се променя датата на общинския кръг на олимпиадата по физика от 14 на 21 януари, което ще даде възможност на всички желаещи да учат в природоматематически профил да се подготвят, да се явят и да кандидатстват.

Общинските кръгове по другите природни науки остават на вече оповестените в началото на учебната година дати – География до 22 януари, Химия – до 22 януари и Биология – до 31 януари.

Училищата трябва да наваксат допълнителните 4-5 дни към коледната ваканция, като преструктурират учебния материал, разпореждат от МОН.

Най-късно в понеделник всички училища вече трябва да работят и децата да са в клас, прогнозират от образователното министерство. Ако навсякъде дървената ваканция приключи и занятията започнат в понеделник, ще има само 15 учебни дни до междусрочната ваканция, която е от  4 до 8 февруари.

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%B8.html">
Pinterest
RSS