Премиера на новата книга на поетесата Лилия Христова в Несебър

Премиера на новата книга на поетесата Лилия Христова в Несебър

Снощи в Конферентната зала на Артиум център се състоя представянето на новата стихосбирка „Мост към тишината“ на изтъкнатата несебърска поетеса Лилия Христова. Събитието бе организирано от Община Несебър и е по повод честването на Деня на народните будители.

Представянето на книгата направи Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър –Световно наследство“ към общината.

 В словото си той подчерта, че това е една деликатна, но зряла  и категорична поезия, която се опитва да улови неизразимото и неназовимото във всички оттенъци  от  смях и тъга, от нежност и блян, от въображение и илюзия, от обич и надежда.

Стиховете на Лилия са в кратка и чиста фраза, в подредбата на които трепти ехото на емоционалното внушение. Въпреки краткостта си те са натоварени  смислово, така че да оставят отпечатък в паметта, но не грубо, а като топъл полъх на южен вятър, напоен с море, свобода, страст и волност.

Тази поезия показва, че пределно изчистената фраза и умелият  метафоризъм, неукрасеният с рими и ритми стих без звукови фойерверки и претенциозност също може да е разтърсващо завладяващ.

Поетесата има смелостта да влезе в сърдечните подземия на собствения си лабиринт единствено с крехката си като светлина на свещ обич.

Тази поезия е наистина мост към тишината. Онази тишина, когато сме намерили мир, хармония и смирение, които се опитваме да инкрустираме като везано слово в канавата на белия лист.

Това е петата издадена  стихосбирка на Лилия Христова, която е лауреат на редица престижни конкурси за поезия из цялата страна.

 

 

 

Остави коментар

*

Facebook
SHARE
Следи чрез Email
Google+
http://nabrega.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0.html">
Pinterest
RSS